Artykuł sponsorowany Jak działa tradycyjna piekarnia Celiny Dębskiej?

Jak działa tradycyjna piekarnia Celiny Dębskiej?

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się naturalne pieczywo wypiekane w tradycyjny sposób i według sprawdzonych przepisów. Czuwają nad tym doświadczeni piekarze. Chleby, bułki i ciasta są wytwarzane w ten sposób w piekarni tradycyjnej Celiny Dębskiej w Karniowicach. Jak wygląda cały proces produkcji i jakie składniki znajdują się z takich wypiekach?

Na czym polega tradycyjne wypiekanie pieczywa i ciast?

Takie piekarstwo polega nie tylko na wytwarzaniu chleba, bułek i ciast według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, lecz także na stosowaniu tradycyjnych metod, narzędzi i pieców. Wypiekanie nie odbywa się w nowoczesnych maszynach. Bochenki są formowane przez piekarzy, ciasto zagniatanie w urządzeniach sprzed kilkudziesięciu lat, a następnie pieczone w klasycznych piecach. Do pieczywa dodawane są naturalne składniki pochodzące od miejscowych rolników lub z upraw ekologicznych. Bardzo często w tradycyjnych piekarniach stosuje się zakwas żytni, który poprawia smak wyrobów i ma właściwości prozdrowotne.

Wypieki z tradycyjnej piekarni

W tradycyjnej piekarni można kupić wypieki produkowane zgodnie ze starymi i sprawdzonymi recepturami. Do takiego pieczywa lub ciasta nie dodaje się drożdży piekarskich lub stosuje się je w bardzo małej ilości. O wiele częściej używa się naturalnych składników, takich jak: mąki z lokalnych młynów, zakwasu żytniego i wielu gatunków zbóż. W ofercie piekarni Celiny Dębskiej z Karniowic są chleby, bułki i ciasta wypiekane w sposób tradycyjny, co przekłada się na wysokie walory smakowe i zdrowotny charakter produktów. Są to między innymi: chleb śliwkowy, chleb z nasionami dyni, bułki słodkie, pszenne i do hamburgerów lub kebabów. W piekarni wytwarza się także rogale z makiem i sezamem, pączki, chałki i ciasta drożdżowe.

Korzyści spożywania pieczywa tradycyjnego

Pieczywo wypiekane w tradycyjnej piekarni jest o wiele smaczniejsze oraz pozytywnie wpływa na zdrowie i ogólną kondycję ludzkiego organizmu. Wyrabia się je z zastosowaniem naturalnych składników takich jak: zakwas żytni, ziarna zbóż i warzyw, owoce. Produkty bogate w takie składniki można znaleźć w piekarni Celiny Dębskiej z Karniowic. Nad procesem produkcji czuwają ludzie i to oni są odpowiedzialni za wytwarzanie, począwszy od przygotowania receptury, przez zagniatanie ciasta i formowanie, a skończywszy na sprzedaży. Dzięki temu pieczywo z tradycyjnej piekarni jest bogate w witaminy i minerały, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy i jest polecane alergikom. Stanowi doskonałą alternatywę dla sucharków lub pieczywa pszennego.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas