Artykuł sponsorowany Dobry catering jako ważny element szkoleń i konferencji

Dobry catering jako ważny element szkoleń i konferencji

Z pewnością nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę dobry catering odgrywa podczas szkoleń, konferencji, warsztatów lub innych spotkań branżowych. Catering biznesowy ma różne oblicza: poczęstunki, kolacje biznesowe, obsługa kulinarna targów lub wydarzeń firmowych. Podczas wszystkich tych okazji catering jest, oczywiście, istotny, ale podczas konferencji, szkoleń i warsztatów pełni jednocześnie wiele ważnych funkcji.

Poczęstunek w przerwie konferencji lub szkolenia

Pierwszą i najbardziej oczywistą rolą firmy cateringowej podczas wydarzenia biznesowego takiego jak np.: konferencja, warsztaty czy szkolenie, jest zapewnienie uczestnikom poczęstunku podczas przerwy

Jak mówi nasz ekspert, pracownik Bistro Pieprz i Wanilia w Białymstoku: Każde zlecenie cateringu biznesowego powinno być traktowane indywidualnie. Menu zależy od charakteru wydarzenia, musi wpasować się w nie w naturalny sposób i podkreślić jego rangę. Zazwyczaj podczas konferencji i szkoleń planuje się jedną lub dwie przerwy kawowe, podczas których serwowane są również słodycze lub drobne przekąski jak podczas bankietu. W przypadku dłuższych wydarzeń branżowych organizatorzy zapewniają również obiad, serwowany lub w formie szwedzkiego stołu.

Organizacja cateringu podczas wydarzeń biznesowych

Podczas wydarzeń biznesowych efekty pracy firmy cateringowej są dla uczestników bardzo widoczne i chętnie poddawane przez nich ocenie. Organizacja cateringu ma więc duży wpływ na odbiór całej konferencji czy szkolenia, dlatego tak ważne jest, żeby zlecenie zostało wykonane na jak najwyższym poziomie na wszystkich jego etapach. Oferta cateringowa to, oczywiście, przygotowywanie i serwowanie posiłków i napoi. Wcześniej jednak obsługę kulinarną wydarzenia trzeba zaplanować, ustalić menu, skoordynować wydawanie potraw z harmonogramem spotkania, np. z panelami szkoleniowymi, wykładami czy warsztatami, aby nic nie zakłócało przebiegu biznesowego eventu. Istotna jest również logistyka: wynajem i dostarczenie sprzętu i akcesoriów gastronomicznych, mebli, obrusów, zastawy stołowej, dekoracji, a także obsługa kelnerska i sprzątanie.

Menu podczas wydarzeń biznesowych

Nie tylko dobrze zorganizowana i sprawna obsługa cateringowa ma wpływ na odbiór wydarzenia. Przede wszystkim to, co uczestnicy spotkania jedzą, zostanie przez nich zapamiętane. Odpowiednio dobrane menu może podkreślić rangę wydarzenia, nadać mu wyjątkowego charakteru i prestiżu. Warto więc zadbać o to, by potrawy nie powtarzały się, jeśli event jest wielodniowy. Z pewnością nie trzeba nawet wspominać o najlepszej jakości produktów, efektownym wyglądzie potraw i ich doskonałym smaku. Jeśli jeszcze dodatkowo będą to przekąski i dania, które zaskoczą gości, wywołają w nich zachwyt i uśmiech, kulinarną część konferencji będzie można zaliczyć do udanych, a całe wydarzenie pozostawi po sobie miłe wspomnienie.


Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas