Artykuł sponsorowany Dlaczego warto jeść śniadanie? Co przygotować na śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadanie? Co przygotować na śniadanie?

Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, czy nie – śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków dnia, a jego warto energetyczna stoi w kolejce zaraz za obiadem. Dowiedz się, dlaczego nie możesz pomijać śniadania w swej diecie, jakie konsekwencje dla Twego organizmu niesie ze sobą jego brak oraz co najlepiej zjeść rano, aby wystarczyło nam energii na intensywny początek dnia.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Śniadanie, choć inne posiłki również są ważne, jest podstawowym posiłkiem. Musi być pożywne i zdrowe, aby wyposażyć nas w energię na rozpoczynający się dzień i bardzo często naszą pracę. Po długiej nocy, organizm potrzebuje nadrobienia kalorii. Noc to kilka dobrych godzin bez przyjmowania posiłku, a więc zmagazynowana glukoza została przeznaczona na podtrzymanie pracy mózgu. Jeżeli zjemy śniadanie, to w pewnej części uzupełni ono zapasy glikogenu, a w drugiej zaspokoi ono potrzeby energetyczne wynikające z naszych obowiązków. Jeżeli go jednak nie zjemy, to paradoksalnie, zmniejszy się nasz metabolizm, a zwiększy się odkładanie tkanki tłuszczowej. Dlaczego? Gdyż organizm, który nie wie, kiedy będzie kolejny posiłek, przełącza się w tryb oszczędny.  Osoby, które jedzą pożywne śniadania, mają mniejsze napady na przekąski w ciągu dnia, jedzą też mniejsze kolacje. Dla osób, które martwią się swoją dietą i liczbą spożytych kalorii, również jest to podstawa, która z rana rozkręca nasz metabolizm, dlatego dozwolone, a wręcz konieczne są węglowodany.

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia, powinno być sycące i zdrowe. Najlepsze produkty na śniadanie,poleca  Kanapkowelove Przemysław Maliszewski to lekkostrawne białko (sery, jogurty, mleko), węglowodany (pieczywo) i dobre tłuszcze typu awokado czy orzechy. Rano, pieczywo jest jak najbardziej wskazane. Świeża kanapka z warzywami będzie dobrym wyborem. Wbrew pozorom pieczywo mieszane jest bardzo dobrze przyswajane, znacznie lepiej niż samo pieczywo razowe. Najlepiej śniadanie spożywać do godziny od przebudzenia, a ostateczną granicą jest godzina 10. Zdarza się jednak czasem, że zaśpimy, lub generalnie w porannym pośpiechu, nie mamy czasu na śniadanie. Warto wtedy zakupić kanapki lub bułki. Świeże i już zrobione bułki często z jajkiem, wędliną, rybą, czy nawet kurczakiem, z dużą porcją warzyw są świetną dawką energii na rozpoczynający się dzień.  W niektórych firmach serwują śniadania z cateringu kanapkowe love, dzięki czemu mamy możliwość zjedzenia dobrego, zdrowego śniadania w odpowiedniej porze.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas