Artykuł sponsorowany Dlaczego powinniśmy codziennie jeść pieczywo?

Dlaczego powinniśmy codziennie jeść pieczywo?

Pieczywo odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym odżywianiu ludzi, dlatego dietetycy poświęcają mu w ostatnich latach szczególną uwagę. Podstawą zbilansowanej diety są produkty zbożowe. Wszystkie opracowane do tej pory zasady prawidłowego żywienia (zaliczamy do nich tzw. piramidy żywieniowe) zakładają, że przetwory zbożowe powinny być bazą naszej dziennej racji pokarmowej. Jako, że codziennie jemy pieczywo, warto zaopatrywać się w to, które jest najlepszej jakości.

Dlaczego spożycie pieczywa jest dla nas bardzo ważne?

Chleb można zaliczyć do podstawowych składników diety każdego Polaka. Jeśli zachowujemy racjonalne podejście w codziennym spożyciu pieczywa, może ono pełnić bardzo ważną rolę regulatora pracy przewodu pokarmowego człowieka i stanowi spore źródło (ok. 25–30%) zapotrzebowania energetycznego organizmu w ciągu dnia.

Jakość pieczywa to zagadnienie złożone i trudne do dokładnego zdefiniowania, ponieważ obejmuje zbiór bardzo różnych cech, do których zaliczamy: wartość odżywczą, smakowitość, świeżość oraz trwałość, a także atrakcyjność dla konsumenta.

Wpływ na jakość pieczywa ma najbardziej podstawowy surowiec, jakim jest w tym przypadku mąka. Oprócz tego liczy się również właściwe przygotowanie ciasta, odpowiedni proces wypieku, a także warunki przechowywania gotowych już produktów. Ważne jest także niedodawanie do mąki lub ciasta ulepszaczy syntetycznych.

Jak spożycie chleba wpływa na nasz organizm?

Znamy już dokładnie wpływ pieczywa na zaspokajanie potrzeb energetycznych oraz odżywczych człowieka, ale nie wszyscy zwracają uwagę na wyjątkową rolę pieczywa w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Chociaż stanowi on jedynie 2% masy naszego ciała, to potrzebuje 20% tlenu pochłanianego przez płuca i 20% energii, którą dostarczamy do organizmu w spożywanej żywności.

Aby jak najlepiej odżywiać komórki nerwowe mózgu, warto zaopatrywać swój organizm w węglowodany złożone. Przykładem może być skrobia będąca podstawowym składnikiem mąki i chleba. Z żywieniowego punktu widzenia, to właśnie pieczywo wpływa najlepiej na rozwój inteligencji, a także zawiera składniki mineralne, witaminy z grupy B oraz E, białko. 

Dodatkowym atutem pieczywa jest poprawa pamięci i koncentracji, pozytywny wpływ na kobiety w ciąży oraz wysoka zawartość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej regulacji przewodu pokarmowego. 

Pieczywo ma kluczowe znaczenie dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu człowieka. Nasza codzienna dieta powinna zawierać chleb i bułki wysokiej jakości. W Zakładzie Piekarniczo - Cukierniczym Mariusza Koziczyńskiego, z siedzibą w Sierpcu, znajdziemy pieczywo z najwyższej półki, wypiekane z wykorzystaniem tradycyjnych receptur.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas