Artykuł sponsorowany Czym się wyróżniają kanapki z różnych stron świata?

Czym się wyróżniają kanapki z różnych stron świata?

Kanapka to jedno z najczęściej jedzonych dań przez wielu z nas. Oczywiście wpływ na to ma nie tylko fakt, że można ją szybko przyrządzić, lecz również to, że są bardzo smakowite i pożywne. Jednak nie zawsze mamy czas na samodzielne robienie kanapek. Alternatywą dla domowego jedzenia jest kupowanie kanapek w restauracjach. Taka oferta jest naprawdę ciekawa, ponieważ restauracje oferują nam kanapki z najróżniejszymi składnikami. To oznacza, że jednego dnia możemy zjeść tradycyjne kanapki, a innym razem możemy poznać nowe smaki.

Jakie kanapki „polskie” i „amerykańskie” oferują restauracje?

Restauracje serwujące kanapki, oferują swoim klientom rozmaite pozycje menu, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. W naszym kraju popularną kanapką jest tzw. PKS, czyli „Polski Kotlet Schabowy”. Chyba większość z nas lubi szybkie danie z dużą ilością mięsa. Wspomniana kanapka oprócz schabu zawiera sałatę ogórek oraz śmietanę, a całość podawana jest na pieczywie, które zwykle restauracje wypiekają na miejscu. To sprawia, że kanapki są świeże niezależnie od tego, kiedy złożymy zamówienie. Dla osób, które również lubią kotlety, ale mielone, również znajdzie się ciekawa propozycja kanapki. Restauracja Kamapka z Olsztyna oferuje kanapkę „Leży i Ćwikła”, która poza mielonym zawiera buraki, wędzony boczek, chrzan ukolę oraz żurawinę. To pożywne połączenie mięsa z warzywami na pewno przypadnie do gustu wielu klientom.

Nie można zapomnieć o tym, że w Polsce żyje wielu smakoszy ryb. Na szczęście można je jeść pod różną postacią. Jedną z form jest także kanapka. Rybne kanapki oprócz pieczywa zwykle zawierają dorsza w połączeniu z warzywami. W naszym kraju nie brakuje miłośników kuchni amerykańskiej, dlatego restauracje kanapkowe nie zapomniały także o nich. Jedną z propozycji jest kanapka, na którą składa się pieczywo, żeberka bbq, cebulowe krążki, a także sałata, pomidor oraz ser cheddar. To połączenie jest nie tylko smaczne, lecz też sycące.

Jakie jeszcze kanapki możemy kupić na lunch?

Pozostając w klimacie kuchni północnoamerykańskiej, nie można pominąć nieco ostrzejszych dań rodem z Meksyku. Dla wielbicieli ostrzejszego jedzenia polecana jest kanapka z szarpaną wołowiną oraz papryczkami jalapeno. Dodatek stanowią kukurydza, sałata, fasola oraz kwaśna śmietana. Gdy chcemy spróbować czegoś z dalekiego wschodu, warto postawić na kanapkę „Filipińczyk”, która składa się z mięsa rostbef, pieczarek, cebuli, ogórka papryki oraz sera cheddar i mimolette.

Jeśli mowa o kanapkach z różnych stron świata, nie może zabraknąć potraw kuchni arabskiej. Kanapki wzorowane na tej kuchni zwykle zawierają falafel i hummus, a dodatek do nich stanowią warzywa takie, jak sałata, papryka, seler naciowy i ogórek. Pikantności tej kanapce dodaje chilli. Różnorodność kanapkowa sprawia, że każdego dnia możemy zamawiać inne danie. To duża korzyść, ponieważ chyba każdy z nas po pewnym czasie ma dość monotonii i jedzenia kanapek z tymi samymi dodatkami.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas