Artykuł sponsorowany Czym się kierować, wybierając restaurację?

Czym się kierować, wybierając restaurację?

Niezależnie, czy restauracja znajduje się w naszym mieście, czy wchodzimy do niej podczas wakacyjnego wypadu, jest kilka aspektów, na które powinniśmy zwrócić uwagę zanim zamówimy jedzenie. Dzięki temu będziemy mieli większe szanse na to, że po posiłku i zapłaceniu za niego będziemy miło wspominać czas spędzony w lokalu. Jak rozpoznać dobrą restaurację?

Opinie w Internecie

Nawet, gdy zastanawiamy się nad wejściem do restauracji na urlopie, sprawdzamy opinie o nim w Internecie. Dużo mogą one powiedzieć nam zarówno o jakości jedzenia, jak i obsłudze. Przy okazji możemy też zajrzeć na stronę internetową lokalu, sprawdzić menu – jego pozycje i ceny, obejrzeć zdjęcia dań w mediach społecznościowych i samemu wyrobić sobie zdanie o tym miejscu. Jeśli to, co robią wygląda apetycznie i profesjonalnie, a opinie są raczej pozytywne, nie bójmy się wejścia do danej restauracji.

Czysty lokal

Już na pierwszy rzut oka możemy ocenić, czy właściciele i pracownicy restauracji dbają o swoich klientów i jakość dań. Jeśli stoły są czyste, nie ma kurzu na półkach, podłoga się nie klei, to znak, że kuchnia prawdopodobnie także jest zadbana. Zwróćmy uwagę na to, co stoi na stole, na stan tekstyliów i na… zapach. Jeżeli w lokalu czuć spalony olej czy fryturę albo jest duszno, smak potraw może pozostawiać wiele do życzenia.

Lokalni goście

Zwrócenie uwagi na siedzących w restauracji gości to zasada, która działa zarówno za granicą, jak i w Polsce. Najlepsze restauracje, z niewygórowanymi cenami w menu i wysokiej jakości jedzeniem są pełne lokalnych mieszkańców, a w miejscowościach turystycznych także przyjezdnych. Oczywiście zwróćmy uwagę na to, czy godzina, o której odwiedzamy lokal nie jest bardzo wczesna lub późna – wtedy nawet najlepsze restauracje świecą pustkami.

Pozycje w menu

Im więcej pozycji w menu, tym gorszej jakości będzie jedzenie. Kucharze wykonujący te same dania każdego dnia dochodzą w ich smaku do perfekcji. Jeśli więc każda kategoria jedzenia zawiera około 5-10 dań, dobrze świadczy to o poziomie restauracji.

Ważne jest, aby w menu znajdowały się pozycje skupiające się na daniach jednej kuchni. Tak, jak w Barze Jadłodajnia Kubuś, w którym króluje kuchnia polska. Wystarczy zajrzeć do oferty tego lokalu, aby mieć pewność, że jej kucharze znają się na tym, co robią i nie rozdrabniają się na wiele typów kuchni z całego świata.

Jeśli z kolei w menu restauracji mamy istny miszmasz – oprócz schabowego pojawia się kebab, ramen i ravioli, możemy mieć pewność, że żadne z tych dań nie będzie zrobione dobrze i zgodnie ze sztuką kulinarną.

Kulturalni pracownicy

Kelnerzy i barmani w danym lokalu są jego wizytówką. Jeśli zwracają się do siebie i gości z kulturą, a klient już od przekroczenia progu restauracji czuje, że jest pod dobrą opieką, to znak, że warto zatrzymać się w tym miejscu na dłużej. Jeśli jesteśmy zadowoleni z ich pracy, pamiętajmy o zostawieniu napiwku.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas