Materiał Partnera Co warto wiedzieć o posiłkach regeneracyjnych dla pracowników?

Co warto wiedzieć o posiłkach regeneracyjnych dla pracowników?

Pracownicy, którzy wykonują swoje zadania w warunkach szczególnie uciążliwych, w myśl art. 232 Kodeksu pracy powinni mieć zapewnione przez pracodawcę darmowe posiłki regeneracyjne. Mogą to być wysokoenergetyczne obiady lub lunch, a niekiedy specjalnie przygotowane kaloryczne napoje. Kiedy zatem pracodawca musi zadbać o zapewnienie kadrze posiłków regeneracyjnych? Skąd powinien on je zamawiać? Odpowiedzi na te ważne pytania znajdziesz w dalszych częściach artykułu.

Kiedy należy zapewnić pracownikom posiłki regeneracyjne?

Kwestie dotyczące posiłków regeneracyjnych reguluje Rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279), w którym można znaleźć m.in. informacje na temat tego, komu takie posiłki przysługują. Przede wszystkim muszą być one gwarantowane pracownikom, wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym. Rozporządzenie przewiduje, że posiłki regeneracyjne powinno się zapewniać m.in. przy pracy:

  • powodującej w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet;
  • wykonywanej w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperaturę poniżej 10°C,
  • w upałach,
  • wykonywanej w otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
  • wykonywanej pod ziemią.

Lista ta jest jednak znacznie dłuższa i warto ją konsultować ze specjalistami bezpieczeństwa i higieny pracy.

Nieobowiązkowe posiłki regeneracyjne

Posiłki regeneracyjne czy też napoje profilaktyczne coraz częściej stają się standardem w firmach, które nie są objęte obowiązkiem opisanym wcześniej na podstawie Rozporządzenia. Wiele przedsiębiorstw produkcyjnych oraz budowlanych zapewnia swojej kadrze darmowe posiłki, zwłaszcza jeśli ich praca wykonywana jest przez wiele godzin i w systemie dwuzmianowym. Pracodawcy czerpią przy tym własne korzyści: budują w ten sposób swój wizerunek, a także dbają o wysoką wydajność pracy. Podkreślić należy bowiem, że dobrze zbilansowany posiłek gwarantuje dawkę energii, które sprzyja efektywności w wykonywaniu przez pracowników swoich zadań. W zawodach, gdzie liczy się siła czy precyzja, jest to szczególnie ważne.

Cechy posiłku regeneracyjnego

Posiłki regeneracyjne muszą być wysokokaloryczne tak, by zapewnić pracownikom odpowiednią dawkę energii. Ważne jest także to, by potrawy oraz napoje nie były wypełnione „pustymi kaloriami”. Zadbać należy o wysokiej jakości dania, które będą smaczne oraz pełnowartościowe. Posiłek dla pracownika wykonującego pracę fizyczną powinien zostać podany po 3-4 godzinach pracy. Musi on zawierać około 1000 kalorii i składać się z:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30-35% tłuszczów,
  • 15% białek.

Istotne jest także gwarantowanie posiłków świeżych oraz ciepłych. Powinny być przygotowane z wysokiej klasy produktów, najlepiej ekologicznych. Pracodawca musi też bezsprzecznie uwzględniać potrzeby pracowników, zwracając uwagę np. na produkty, których nie spożywają czy nie tolerują (alergie itd.).  Skąd firmy mogą zatem pozyskać takie potrawy oraz napoje?

Posiłki regeneracyjne kuchni domowej

Posiłki regeneracyjne najlepiej przygotowywać w wersji kuchni domowej. Potrawy polskie i staropolskie z przepisów babcinych pełne są witamin, minerałów, a także wartościowych kalorii sprzyjających dalszej pracy wysiłkowej. Dania domowe są też smaczne i trafiają przeważnie w gusta każdej osoby. Zamawiać można je zaś od firm cateringowych oraz restauracji, które mają doświadczenie w tworzeniu posiłków regeneracyjnych. W tym wyspecjalizował się BAR U GRAŻYNY z Lubaczowa, który obsługuje m.in. przedsiębiorstwa budowlane i przemysłowe oraz zakłady wydobywcze.

Takie lokale gastronomiczne zawsze dostosowują zamówienia do preferencji klientów, wspólnie z nimi ustalając menu, warunki dostaw oraz płatności. Warto stawiać zatem na współpracę z barami o wysokim standardzie obsługi. Weryfikować należy też to, z jakich produktów tworzą one dania i czy są w stanie dowieść je bez utraty świeżości, pysznego smaku i ciepła. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas