Artykuł sponsorowany Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa przede wszystkim jest dedykowana dla osób, które borykają się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Warto jednak zainteresować się nią z innej przyczyny. Jej podstawą są nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, których lista jest bardzo długa. Mitem jest bowiem to, że dieta bezglutenowa eliminuje z jadłospisu niemalże co drugi produkt. Przede wszystkim unika się spożywania pszenicy, jęczmienia i żyta, które zawierają dużo glutenu i dodatkowo są często uprawiane chemicznie.

Dieta bezglutenowa dla osób z różnymi schorzeniami

Dieta bezglutenowa przede wszystkim jest dedykowana dla osób ze schorzeniem autoimmunologicznym zwanym celiakią. To przy niej białko gluteiny i gliadyny prowadzą po spożyciu do zaniku kosmków jelitowych oraz do zaburzeń wchłaniania witamin i ważnych minerałów. Gluten należy wyeliminować z jadłospisu również po zdiagnozowaniu choroby dermatologicznej Duhringa oraz przy stwierdzonej alergii na gluten.

Wielu lekarzy rekomenduje również ograniczenie spożycia produktów z glutenem w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Hashimoto czy przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Prowadzone są również badania mające ujawnić negatywny wpływ glutenu na osoby z chorobami neuropsychicznymi.

Dieta bezglutenowa dla każdego z nas

Osoby tolerujące gluten również mogą w ramach profilaktyki zrezygnować z glutenu. Wiele produktów, które go zawierają, są wysokokaloryczne i niestety ich uprawa – zboża – opiera się o stosowanie dużej ilości środków chemicznych. Dieta bezglutenowa może być zatem po prostu traktowana jako dieta zdrowa. Można ją stosować zamiennie z dietą norweską, dietą Montignaca czy dietą odkwaszającą. Pozytywne skutki na organizm i lepsze samopoczucie można zauważyć już po miesiącu stosowania.

Dieta bezglutenowa nie wymaga przy tym rezygnacji z ulubionych produktów i potraw. Dzisiaj producenci tworzą nawet specjalne odmiany mąki bez glutenu. Lista niedozwolonych produktów nie jest przy tym długa i nie wpływa na komfort życia czy różnorodność w jadłospisie.

Dieta bezglutenowa na zamówienie

Dieta bezglutenowa często jest dzisiaj tworzona w wersji diety pudełkowej, którą oferuje m.in. w atrakcyjnych cenach firma cateringowa AL-KRIS. Dania bogate są w najwyższej klasy warzywa i owoce, które nie zawierają glutenu. Ogranicza się zatem przygotowywanie potraw z zawartością pszenicy, jęczmienia. Unika się kasz, kuskusu, płatków pszennych czy musli. Można je zastąpić wieloma innymi substytutami zbożowymi.

Do produktów zbożowych, które dozwolone są przy diecie bezglutenowej, zalicza się m.in.:

  • ryż biały i brązowy (podstawa diety proteinowej dla osób o podwyższonej aktywności fizycznej),
  • kukurydzę,
  • grykę,
  • płatki ryżowe,
  • kaszki kukurydziane,
  • pieczywo i makarony specjalnie tworzone z mąk bezglutenowych,
  • bułka tarta bezglutenowa,
  • amarantus i quinoa.

Dieta bezglutenowa nie wymaga zatem rezygnacji z makaronów, a tym bardziej z pysznych młodych polskich ziemniaczków, batatów, ryb, jaj, kefirów, jogurtów naturalnych, cukru, miodu, przypraw itp. Firmy cateringowe muszą jednak zwracać uwagę na to, czy stosowane przez nie produkty nie zawierają różnych konserwantów, barwników, słodów i innych dodatków na bazie lub z dodatkiem glutenu. Selekcja najwyższej jakości żywności jest ważna, a to pozwala uznać dietę bezglutenową za dietę zdrową. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas