Ciesz się jedzeniem jak Włosi. Pizza to nie jedyne włoskie danie!
GastronomiaWłosi to naród bardzo rodzinny, kochający się w celebracji wszelkich uroczystości i świąt. To właśnie oni uwielbiają smacznie jeść, tańczyć do rana i rozmawiać. Ich kuchnia uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Warto naśladować wszystko, co dobre!
Co liczy się dla Włochów?
Tradycja i zwyczaje to bardzo ważna sprawa dla Włochów, którzy szanują wiedzę przodków i bardzo cenią stare, oryginalne przepisy, charakterystyczne dla danego regionu. Wielką wagę przywiązuje się tu także do celebracji posiłków ze wszystkimi domownikami, dania spożywane są o stałych porach i czas ten staje się okazją do miłych rozmów.
Włoskie śniadanie nie jest obfite, rano zwykle wypija się mocne espresso, a do tego przegryza się słodkie ciasteczko lub rogalika. Gdzieś około godziny 13.00 przychodzi pora na lunch. Najczęściej jada się wtedy różne makarony i pasty. By poprawić koncentrację w ciągu dnia, Włosi popijają aromatyczne, czarne espresso. Najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, wtedy członkowie całej rodziny spotykają się przy jednym stole i wspólnie jedzą przygotowane dania, ma to miejsce około godziny 20.00. Może nie wyda się to nam najzdrowsze, ale włoska kolacja to obfity posiłek, gdzie serwuje się rozmaite dania, np. z rybą, ziemniakami i warzywami. Podawane są także przystawki i wino, a spotkanie trwa tak długo, jak to możliwe.
Włoska kuchnia
Oliwa z oliwek to podstawa kuchni włoskiej, ten cenny olej dodaje się do wielu włoskich potraw. Najważniejszą włoską zupą jest minestrone – to odpowiednik naszego bulionu na bazie warzyw. Znakiem rozpoznawczym kuchni włoskiej jest makaron w różnych formach, podawany z aromatycznymi sosami. Obok past bardzo popularne są specyficzne pierogi, pierożki i kluski – ravioli, tortellini, gnocchi. Są nadziewane i podaje się je z sosami.
Italia słynie również ze znakomitych serów (mozzarella, ricotta, mascarpone, parmezan), szynki parmeńskiej i cudownych deserów – włoskich lodów, tiramisu, deseru panna cotta. Nie można nie wspomnieć o aromatycznej kawie w różnych postaciach: np. caffe latte, espresso, cappuccino.
Najbardziej znane włoskie danie, które króluje na całym świecie, to oczywiście pizza. Jest wiele przepisów na tę potrawę i tak naprawdę każdemu może smakować co innego. Jednak za doskonałą włoską pizzę uważana jest ta pochodząca z Neapolu. Oryginalną pizzę neapolitańską robi się z lokalnych produktów, takich jak pomidory San Marzano, rosnące na polach wulkanicznych, na południe od Wezuwiusza, i doskonałego sera mozzarella. Ciasto, po wyrośnięciu, trzeba uformować rękami, bez użycia przyrządów mechanicznych. Pizza ma być upieczona w piecu opalanym drewnem. Po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna, o trochę przyrumienionych brzegach.
Jeśli masz ochotę na smaczną pizzę, wybierz się do dobrej pizzerii, takiej jak pizzeria Marino działająca w ramach firmy Hgls. Arndt K. To miejsce, gdzie wyrabia się pizzę według oryginalnej receptury, która jest kluczem do znakomitego smaku!