Artykuł sponsorowany Charakterystyczne dania regionalne dla Śląska Cieszyńskiego

Charakterystyczne dania regionalne dla Śląska Cieszyńskiego

Śląsk Cieszyński jest krainą historyczną, którą obecnie zamieszkuje niecały milion ludzi. Teren ten znajduje się na pograniczu Polski oraz Czech, co niewątpliwie wpłynęło na rozwój charakterystycznej dla niego kuchni. Potrawy z tego regionu wyróżniają się przede wszystkim doskonałym smakiem, ale są też sycące i dostarczają sporo energii. Jakie dokładnie dania znajdziemy w restauracji z kuchnią ze Śląska Cieszyńskiego?

Wszechobecne ziemniaki w kuchni Śląska Cieszyńskiego

Ziemniak to jeden z podstawowych elementów kuchni polskiej. Warzywo to było wykorzystywane również w potrawach charakterystycznych dla regionu Śląska Cieszyńskiego. Z tego względu w restauracjach serwujących tamtejsze dania znajdziemy przede wszystkim placki ziemniaczane. Są one podawane zarówno w wariancie bez dodatków, jak i ze śmietaną, grzybowym sosem czy wyrzoskami. Inaczej nazywane beskidzkimi szpyrkami, wyrzoski to pokrojone w kostkę i podsmażone kawałki słoniny i boczku.

Warto zainteresować się również golonką przygotowaną w sposób typowy dla kuchni ze Śląska Cieszyńskiego. Mięso jest pieczone w piwie, dzięki czemu uzyskuje doskonałą miękkość. Pozostaje przy tym soczyste. Podawane w Ranczo Caterina z opiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą danie, okraszone musztardą i chrzanem, jest prawdziwą ucztą dla miłośników sycących, aromatycznych potraw charakterystycznych dla Śląska Cieszyńskiego. Jakie jeszcze pozycje znajdziemy w menu restauracji serwującej jedzenie z tego regionu?

Mięso w daniach kuchni Śląska Cieszyńskiego

Niewątpliwie ważną rolę w całej kuchni polskiej pełni mięso. Południowy region naszego kraju określany jako Śląsk Cieszyński wykorzystywał w dużej mierze wieprzowinę. Tworzono z niej wspomniane już wyrzoski, czyli beskidzkie szpyrki. Mięso najczęściej było gotowane lub peklowane, co nadawało mu miękkości. Restauracje z kuchnią Śląska Cieszyńskiego serwują schab w wielu wariantach, w tym m.in. w formie kotletów, rolad czy pieczeni. Każdy z rodzajów przygotowania mięsa jest typowy dla południowego regionu, co oznacza jego dość mocne doprawienie m.in. pieprzem.

Wszechobecna jest również kapusta zasmażana, która króluje jako dodatek do dań mięsnych. Jest świetnym uzupełnieniem potraw opierających się na wieprzowinie oraz ziemniakach. Kapusta zasmażana nie jest jednak wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. W sprawdzonych restauracjach z kuchnią typową dla Śląska Cieszyńskiego wykonuje się ją zgodnie ze staropolskimi zwyczajami, dzięki czemu jest przede wszystkim niezwykle aromatyczna.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas