Artykuł sponsorowany Catering w imprezach plenerowych

Catering w imprezach plenerowych

Coraz popularniejsze stają się usługi cateringowe. Myśląc o cateringu od razu przychodzi nam do głowy organizacja jakiejś uroczystości domowej. Jednak catering zamawiany jest nie tylko wtedy. Z usług firm oferujących catering korzystają również organizatorzy różnych imprez plenerowych. Eventy, czy imprezy okolicznościowe także wymagają odpowiedniej obsługi i przygotowania jedzenia dla uczestników.

Imprezy plenerowe z cateringiem

Firmy cateringowe cieszą się coraz większą liczba klientów. Oprócz przygotowywania jedzenia na imprezy okolicznościowe lub ważne uroczystości typu urodziny, wesela, komunie, catering zamawiany jest również do większych wydarzeń. Do takich imprez należą:

  • dożynki,
  • obchody rocznicowe,
  • wystawy rolnicze,
  • zawody strażackie,
  • rekonstrukcje bitew historycznych,
  • otwieranie nowych obiektów.

Wspomniane wydarzenia cieszą się zazwyczaj dużym zainteresowaniem, w szczególności na wsiach, czego skutkiem jest duża liczba osób biorących udział w takim wydarzeniu. Mnogość uczestników takiej imprezy w połączeniu w miejscem jej organizowania sprawia, że catering w plenerze jest niezbędny. Najczęściej imprezy okolicznościowe, takie jak dożynki, są organizowane na boiskach, bądź na wolnych przestrzeniach na świeżym powietrzu. W trakcie trwania takich zabaw, nie ma fizycznej możliwości przygotowywania jedzenia na stałej kuchni. Specjalnie na takie imprezy plenerowe wynajmowane są firmy cateringowe, które wyposażone są w wyspecjalizowane kuchnie polowe. W zależności od wielkości takiej kuchni, osoby w niej pracujące są w stanie obsłużyć nawet 2000 osób. Przedsiębiorstwa cateringowe chętnie obsługują również mniejsze imprezy, gdzie liczba uczestników jest znacznie mniejsza. Sama kuchnia polowa to nie wszystko. Firmy oferujące catering plenerowy zazwyczaj wyposażone są w przyczepę gastronomiczną, własne namioty, stoliki i ławki. Dodatkowym sprzętem są grille i wędzarnie.



Jedzenie na imprezach plenerowych

Imprezy plenerowe bardzo często odbywają się na wsiach, dlatego przedsiębiorstwa cateringowe najczęściej przygotowują dla uczestników swojskie jedzenie. Serwowane dania są zróżnicowane. Goście mogą posilić się zupami, mięsem i przekąskami. Jak dowiedzieliśmy się od specjalisty w tej dziedzinie z firmy Zbigniew Szpinda Catering w Plenerze, która ma siedzibę w Józefowie, na kuchni polowej głównie przygotowywane są:

  • grochówka wojskowa,
  • flaki,
  • wojskowy gulasz z kaszą,
  • żurek na zakwasie,
  • swojski bigos.
Ponadto w trakcie takich eventów mamy również możliwość spróbowania innych dań. Wśród nich są posiłki przygotowywane np. na grillu, czy w wędzarni. Na imprezach plenerowych goście mogą skosztować pieczonej kaszanki, kiełbasy z grilla, golonki i wielu innych swojskich potraw. Dla smakoszy tradycyjnego jedzenia często podawane są pajdy chleba ze smalcem, cebulką i kiszonym ogórkiem. Imprezy plenerowe są zatem dobrą okazją na spróbowanie czegoś nowego.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas