Artykuł sponsorowany Bemary – must have współczesnej gastronomii

Bemary – must have współczesnej gastronomii

Współcześnie klient branży HoReCa jest bardzo wymagający. I dobrze! Dzięki temu powstają rozwiązania, które podnoszą jakość usług gastronomicznych. Absolutną koniecznością jest obecnie zachowanie temperatury jedzenia, szczególnie że wraz z rozwojem cateringu przebywa ono coraz większe odległości, aby dotrzeć na stół klienta. Zachowanie temperatury posiłku ułatwia bemar.

Jak działają bemary?

Bemar to urządzenie, które pozwala zachować temperaturę gotowego dania, ale nie przypala go. Są różne rodzaje bemarów – mogą przyjmować postać wózka lub zbiornika. Niekiedy są to pokaźnych rozmiarów wózki z licznymi szufladami. Nie jest to wynalazek nowy – we Francji bemary są w użyciu już około 100 lat.

Jaka jest zasada działania bemarów? Są to zbiorniki na gorące dania. Dzięki perforacjom w dnie przedostaje się do nich gorąca para, która ogrzewa jedzenie, ale nie przypala go ani nie wysusza. W dolnym zbiorniku znajduje się woda, którą podgrzewa się, aby parowała. Temperaturę można regulować dzięki termostatowi. W zależności od sposobu podgrzewania wody wyróżniamy bemary gazowe i elektryczne.

Różne modele, liczne zastosowania

Omawiane tu urządzenia znalazły liczne zastosowania zwłaszcza w gastronomii zbiorowej. Wszędzie tam, gdzie wydawanie potraw trwa, bemary utrzymują ich ciepło, dzięki czemu nawet ostatnia z obsługiwanych osób dostaje gorący posiłek. Na stołówkach i w barach bemarów używa się po to, aby móc przygotowywać jednorazowo większe partie tych samych dań. Usprawnia to pracę kucharzy, którzy nie muszą jednorazowo przygotowywać każdej porcji często wydawanych posiłków ani podawać klientom odgrzewanych porcji. Bemary poprawiają zatem wydajność pracy oraz podnoszą jakość serwowanych posiłków, wydłużając ich świeżość.

Wielkogabarytowe mobilne bemary są używane także w miejscach takich jak szpitale, jednostki wojskowe czy szkoły. Wszelkie formy zbiorowej gastronomii wymagają użycia bemarów. Zwłaszcza w szpitalach znajdują one zastosowanie, ponieważ posiłki podaje się pacjentowi w sali, w której leży, nie zaś w ogólnej stołówce. Szpitale są na tyle duże, a odległości między stołówką a poszczególnymi oddziałami na tyle znaczące, że użycie bemarów jest konieczne, aby wszyscy pacjenci otrzymali ciepłe posiłki.

To nie wszystkie zastosowania bemarów. Ich mniejsze wersje z powodzeniem znajdują zastosowanie podczas wesel, imprez okolicznościowych, konferencji czy wieczorów firmowych.

Jak widać, zarówno wersji tego typu podgrzewaczy, jak i ich zastosowań jest sporo. Bemary gazowe i elektryczne można znaleźć na www.fagorindustrial.pl.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas