Charakterystyka gazowo-indukcyjnych płyt grzewczych
ElektronikaW XXI wieku podczas wybierania elementów wykończenia kuchni ma się do wyboru wiele różnego rodzaju urządzeń AGD. Wśród nich znajduje się także sprzęt, który łączy w sobie możliwości innych urządzeń. Szczególnie duży wybór mamy w przypadku płyt grzewczych. Oprócz najbardziej tradycyjnych płyt gazowych w sklepach dostępnych jest również wiele różnych rodzajów płyt elektrycznych, przede wszystkim płyty indukcyjne. Zarówno gazowe płyty grzewcze, jak i płyty indukcyjne mają swoje zalety, ale także i ograniczenia. Połączenie możliwości obu rodzajów płyt kuchennych dają płyty gazowo-indukcyjne. W artykule opisujemy najważniejsze zalety takiego rozwiązania.
Budowa płyty gazowo-indukcyjnej
Płyty gazowo-indukcyjne to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chciałyby zastosować w swoich kuchniach nowoczesne rozwiązania, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z tradycyjnych palników gazowych. Płyty gazowo-indukcyjne, jak sama nazwa wskazuje, mają dwa źródła zasilania, czyli na energię elektryczną oraz na gaz ziemny z instalacji lub z wymiennej butli. Umieszczone są na nich też dwa rodzaje pól grzewczych. W zależności od modelu urządzenia, ilość pól indukcyjnych może być taka sama lub inna niż ilość pół gazowych,
Jakie są największe zalety tego rodzaju urządzeń?
O przedstawienie nam najważniejszych zalet korzystania z płyt gazowo-indukcyjnych poprosiliśmy doradcę klientów ze sklepu Agdsmart.pl, w którym można kupić wiele rodzajów kuchennych urządzeń AGD klasy Premium:
Najważniejszą zaletą płyt kuchennych, na których są dostępne zarówno palniki gazowe, jak i palniki indukcyjne, jest ich funkcjonalność. Takie urządzenia pozwalają jednocześnie korzystać z możliwości gotowania bezpalnikowego i z wykorzystaniem płomieni na palnikach gazowych. To od kucharza zależy, jaki w danym momencie wybierze sposób gotowania czy smażenia. Urządzenia gazowo-indukcyjne są dostępne w wielu wariantach. Jeżeli woli się szybko gotować na indukcji, wtedy można wybrać płytę, w której jest więcej palników indukcyjnych. I w drugą stronę, jeżeli szczególnie docenia się smak potraw gotowanych na gazie, wówczas można wybrać płytę z większą ilością palników gazowych. Najchętniej wybierane są jednak urządzenia z taką samą ilością palników indukcyjnych i gazowych.
Dużą zaletą płyt gazowo-indukcyjnych jest też to, że w przypadku awarii prądu, nie traci się możliwości przygotowania posiłków. W tym przypadku możemy wykorzystać w gotowaniu palniki gazowe. Takie urządzenia AGD są dużo nowocześniejsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu niż zwykłe płyty gazowe. Sprzęt tej kategorii — Premium jest produkowany przez najbardziej cenionych producentów kuchennego sprzętu AGD na rynku. Powinny być więc bardzo proste w obsłudze i zawierać dużo dodatkowych zabezpieczeń przed ulatnianiem się gazu.
Na jakie elementy zwrócić uwagę kupując płytę gazowo-indukcyjną?
Pierwszym istotnym parametrem, który trzeba wziąć pod uwagę podczas wybierania płyty gazowo-indukcyjnej jest jak powiedzieliśmy powyżej ilość wybranych palników. To od klienta zależy ile byśmy chcieli mieć do dyspozycji palników gazowych, a ile palników elektrycznych. Podczas wybierania odpowiedniego modelu urządzenia koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego wymiary. Taki sprzęt, w zależności od ilości palników, może mieć bowiem różną szerokość. Musi być ona dobrze dobrana do wymiarów naszej zabudowy kuchennej.
Bardzo ważnym parametrem wyboru płyt gazowo-indukcyjnych jest też napięcie zasilania urządzenia. W większości tego typu sprzętu jest to 230 V i taki sprzęt powinno się wybrać. Funkcją, o której nie powinno się zapominać będzie też tzw. wskaźnik ciepła resztkowego. Pozwala on sprawdzić poziom nagrzania się sprzętu po zakończonej pracy. Będzie to miało znaczenia dla bezpieczeństwa stosowania urządzenia.