Artykuł sponsorowany Czym się kierować przy wyborze odmian pszenicy?

Czym się kierować przy wyborze odmian pszenicy?

Dobór odpowiedniej odmiany roślin do siewu ma znaczenie w przypadku każdego gatunku zbóż. Jest ważny ze względu na przeznaczenie plonu oraz ze względu na wielkość plonowania. Wybierając odpowiednią odmianę, musimy uwzględnić kilka istotnych aspektów. Bierzemy pod uwagę potencjalną wysokość plonowania, a więc genetycznie uwarunkowaną zdolność rośliny do wydawania plonu. Musimy uwzględnić przeznaczenie plonu, a także nasze warunki glebowo-klimatyczne i stosowaną technologię uprawy. Interesuje nas także koszt ochrony roślin przed agrofagami, który ma przecież wpływ na nasze zyski. Jak więc wybrać odpowiednią odmianę pszenicy?

Grupy technologiczne odmian pszenicy

Do właściwej oceny technologicznej odmiany pszenicy kierujemy się aż ośmioma wskaźnikami. Te wskaźniki to: liczba opadania, wskaźnik SDS (sedymentacyjny), zawartość białka w ziarnach, ogólna wydajność mąki wytwarzanej z pszenicy, wodochłonność tej mąki, rozmiękczenie ciasta, jego energia oraz objętość chleba. W skupach badane są zwykle pierwsze trzy z wymienionych wskaźników. Grupy technologiczne, które wyróżniamy, oznaczane są następująco:

  • E – elitarne odmiany o wspaniałych cechach jakościowych, które są nieliczne
  • A – odmiany o bardzo dobrych cechach jakościowych
  • B – odmiany o przeciętnych cechach jakościowe, odmiany chlebowe
  • K – odmiany nadające się do wypieku ciastek
  • C – odmiany o złych cechach wypiekowych, pastewna, które przeznacza się np. na pasze
Należy pamiętać, że cechy genetyczne to nie wszystko – na uprawę mają wpływ warunki klimatyczne, warunki glebowe oraz nawożenie, więc nigdy nie ma stuprocentowej gwarancji osiągnięcia parametrów, jakich oczekujemy. Jednak wraz z potencjałem genetycznym danej odmiany wzrasta prawdopodobieństwo osiągnięcia wymaganych parametrów – mówi nam przedstawiciel producenta nasion Limagrain z okolic Poznania.

Co bierzemy pod uwagę?                                                                          

Jak wybór odmiany pszenicy wygląda w praktyce? Przykład: jeżeli mamy możliwość sprzedaży ziarna na cele piekarnicze i możliwość pastewnego wykorzystania ziarna, opłaca się wybrać pszenicę z grupy A, ewentualnie B. Zależy nam na dobrym plonowaniu oraz niskiej podatności na wyleganie i wysokiej odporności na wszelkie choroby. Pamiętajmy, że pszenicę, czy jęczmień, opłaca się uprawiać wyłącznie na bardzo dobrych i dobrych glebach. Jeśli zależy nam na jak najlepszym wyborze odmiany pszenicy, powinniśmy też oczywiście śledzić wymagania odbiorców. Poza potrzebami rynku niezwykle ważnym aspektem są nasze możliwości produkcyjne i organizacyjne. Wybieramy odmiany najlepsze dla naszego gospodarstwa – pomocne mogą się okazać wyniki uzyskane w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, które porównują wybrane odmiany w warunkach naturalnych. Dzięki nim uzyskujemy dane o poziomie plonowania poszczególnych odmian oraz ich odporności na choroby i wyleganie. Na podsumowanie: wybór odpowiedniej odmiany pszenicy powinien być przemyślany – jeśli mamy co do niego wątpliwości, powinniśmy skonsultować się z producentem nasion, który doradzi nam, jaka odmiana będzie najlepsza dla naszego gospodarstwa. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas