Które rodzaje blatów będą wyjątkowo trwałe i jednocześnie estetyczne?
Dom i ogródJakie cechy powinien mieć blat kuchenny?
Wybierając meble do kuchni, przyjdzie nam również podjąć decyzję o doborze odpowiedniego blatu. Powinien być przede wszystkim wytrzymały i funkcjonalny, dlatego lepiej sprawdzą się szerokie (od 60 do 80 cm) i dość długie powierzchnie. Jeśli wielkość kuchni na to pozwala, powinien on umożliwiać swobodne przygotowywanie posiłków lub odstawianie naczyń podczas mycia.
Najważniejsze cechy blatu kuchennego to:
- Trwałość – nie może ulegać zniszczeniu pod wpływem wilgoci i temperatury oraz uszkodzeń mechanicznych.
- Wygląd – jego kolorystyka musi być dostosowana do stylu mebli oraz ogólnego designu domu.
- Wielkość – jak zostało już wspomniane, powinien dawać swobodę użytkowania.
Wybierając kuchnię na zamówienie, masz możliwość dostosowania blatu do swoich potrzeb pod względem wymiarów oraz materiału, z jakiego zostanie wykonany. Firma Szaf-Lux od lat zajmuje się produkcją mebli kuchennych, a swoje projekty przygotowuje zgodnie z indywidualnymi preferencjami każdego klienta.
Najlepsze materiały na blaty kuchenne
Materiały na blaty kuchenne są dostępne na rynku zarówno w postaci propozycji drogich i ekskluzywnych, jak i tańszych – dostępnych na każdą kieszeń. Są one najczęściej wykonane z:
- Płyty laminowanej – ze względu na niską cenę i stosunkowo dobrą trwałość jest to najpopularniejszy rodzaj. Wysokiej jakości laminaty wytrzymują uderzenia, zarysowania, wilgoć oraz temperatury nawet do 180 stopni.
- Płyty kompozytowej – jest jeszcze mocniejsza od swojej poprzedniczki, jednak wiąże się to również z wyższym kosztem. Może wytrzymać nawet 20 lat!
- Kamienia – surowiec naturalny, wysoce odporny na temperatury i uszkodzenia mechaniczne. W zależności od rodzaju skały i wykonania blatu może być w różnym stopniu wrażliwy na substancje tłuste i chemiczne.
- Stali – blaty wykonane z metalu są rzadko spotykane, jednak wielu pasjonatów nowoczesnego designu decyduje się na tego typu rozwiązanie.
- Szkła – podobnie jak stalowe, doskonale komponują się w innowacyjnych kuchniach.
- Drewno – surowiec ponadczasowy, perfekcyjny w przypadku kuchni klasycznych. Jest wrażliwy na plamy i przebarwienia, lecz można go odnawiać poprzez szlifowanie, woskowanie i lakierowanie.