Artykuł sponsorowany Które rodzaje blatów będą wyjątkowo trwałe i jednocześnie estetyczne?

Które rodzaje blatów będą wyjątkowo trwałe i jednocześnie estetyczne?

Blaty kuchenne to powierzchnie, które mogą ulec zniszczeniu pod wpływem wielu czynników. Podczas przygotowywania posiłków i mycia naczyń są narażone nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale również wilgoć i wysokie temperatury. Kiedy zamawiamy meble, warto wybrać blaty, które nie tylko doskonale wyglądają, ale również będą trwałe. Który materiał najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Jakie cechy powinien mieć blat kuchenny?

Wybierając meble do kuchni, przyjdzie nam również podjąć decyzję o doborze odpowiedniego blatu. Powinien być przede wszystkim wytrzymały i funkcjonalny, dlatego lepiej sprawdzą się szerokie (od 60 do 80 cm) i dość długie powierzchnie. Jeśli wielkość kuchni na to pozwala, powinien on umożliwiać swobodne przygotowywanie posiłków lub odstawianie naczyń podczas mycia.

Najważniejsze cechy blatu kuchennego to:

  • Trwałość – nie może ulegać zniszczeniu pod wpływem wilgoci i temperatury oraz uszkodzeń mechanicznych.
  • Wygląd – jego kolorystyka musi być dostosowana do stylu mebli oraz ogólnego designu domu.
  • Wielkość – jak zostało już wspomniane, powinien dawać swobodę użytkowania.

Wybierając kuchnię na zamówienie, masz możliwość dostosowania blatu do swoich potrzeb pod względem wymiarów oraz materiału, z jakiego zostanie wykonany. Firma Szaf-Lux od lat zajmuje się produkcją mebli kuchennych, a swoje projekty przygotowuje zgodnie z indywidualnymi preferencjami każdego klienta.

Najlepsze materiały na blaty kuchenne

Materiały na blaty kuchenne są dostępne na rynku zarówno w postaci propozycji drogich i ekskluzywnych, jak i tańszych – dostępnych na każdą kieszeń. Są one najczęściej wykonane z:

  • Płyty laminowanej – ze względu na niską cenę i stosunkowo dobrą trwałość jest to najpopularniejszy rodzaj. Wysokiej jakości laminaty wytrzymują uderzenia, zarysowania, wilgoć oraz temperatury nawet do 180 stopni.
  • Płyty kompozytowej – jest jeszcze mocniejsza od swojej poprzedniczki, jednak wiąże się to również z wyższym kosztem. Może wytrzymać nawet 20 lat!
  • Kamienia – surowiec naturalny, wysoce odporny na temperatury i uszkodzenia mechaniczne. W zależności od rodzaju skały i wykonania blatu może być w różnym stopniu wrażliwy na substancje tłuste i chemiczne.
  • Stali – blaty wykonane z metalu są rzadko spotykane, jednak wielu pasjonatów nowoczesnego designu decyduje się na tego typu rozwiązanie.
  • Szkła – podobnie jak stalowe, doskonale komponują się w innowacyjnych kuchniach.
  • Drewno – surowiec ponadczasowy, perfekcyjny w przypadku kuchni klasycznych. Jest wrażliwy na plamy i przebarwienia, lecz można go odnawiać poprzez szlifowanie, woskowanie i lakierowanie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas