Artykuł sponsorowany Świeże pieczywo każdego dnia – wypiek sklepowy

Świeże pieczywo każdego dnia – wypiek sklepowy

W dzisiejszych czasach, kiedy standardy dystrybucji i sprzedaży pieczywa zmieniły się bardzo w stosunku do tych sprzed kilku lat. Obecnie Klienci coraz częściej zwracają uwagę na jakość i sposób w jaki powstaje kupowany przez nich produkt, a coraz bardziej w cenie jest jakość.

Przełom w piekarstwie

Na początku lat 90. Ubiegłego wieku pierwsze polskie firmy, takie jak Geth z Krakowa, zaczęły wprowadzać na polski rynek nowoczesne maszyny piekarskie na wzór zachodnich przedsiębiorstw. Urządzenia te umożliwiają osiągnięcie najwyższej jakości wypieku i pozwalają każdego dnia oferować swoim klientom świeże pieczywo.

Świeży wypiek coraz popularniejszy

Obecnie w niemal całej Europie trudno nie zauważyć ogromnego zainteresowania wypiekiem, który jest przygotowywany na oczach klienta w sklepie. Pomysł na wykorzystanie w sklepach maszyn umożliwiających sprzedaż świeżo upieczonego chleba, bułek i innych wyrobów piekarniczych, bezpośrednio w punkcie sprzedaży, narodził się w Niemczech. Tamtejsze piekarnie często posiadały olbrzymią sieć sprzedaży, rozbitą na setki sklepów. Obecnie jest to standard, do którego powinny dostosować się piekarnie, które nie chcą stracić klientów kupujących wypieki właśnie u nich – nie da się ukryć, że świeży wypiek sklepowy stanowi jeden z największych atutów współczesnej piekarni. Czy można jednak zachować świeżość wypieku bez konieczności mrożenia? Rozwiązaniem tej kwestii jest metoda spowolnionej fermentacji.

Zalety spowolnionej fermentacji

Metoda spowolnionej fermentacji polega na utrzymaniu ciasta w niskiej temperaturze, około 4-6 stopni Celsjusza, co pozwala wypiec je o 7 rano następnego dnia, bez konieczności mrożenia ciasta. W zależności od ilości drożdży, taki proces może trwać nawet 48 godzin, a efekt finalny to świeże i ciepłe pieczywo, które z całą pewnością bardziej zachęca do zakupu.

Warto wspomnieć, że nowoczesne elektryczne piece sklepowe posiadają przeszklone drzwi oraz podświetlone wnętrze piekarnika, dzięki czemu klienci mogą na własne oczy zobaczyć, jak powstaje aromatyczny wypiek.

Znajdujące się w ofercie wspomnianej już wcześniej firmy Geth, piece sklepowe MIWE mają także szereg innych zalet. Przede wszystkim są energooszczędne, dzięki czemu decydując się na ich zakup nie odczujemy wzrostu rachunków za prąd.

Piece, które posiadają kilka komór wypiekowych mogą mieć ustawione różne temperatury grzania. Sterowanie cyfrowe w znacznym stopniu automatyzuje cały proces pieczenie, dzięki czemu wypiekanie własnego pieczywa jest niezwykle proste.  

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas