Artykuł sponsorowany Jak przyrządzić bitą śmietanę?

Jak przyrządzić bitą śmietanę?

Bita śmietana jest przysmakiem i małych, i dużych łakomczuchów. Puszysta pianka wspaniale komponuje się z różnego rodzaju deserami, a do tego jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Z tego powodu chętnie zaopatrujemy się w składniki niezbędne do jej wykonania i ubijemy pyszny dodatek, kiedy tylko przyjdzie nam na niego ochota.

Sposób robienia bitej śmietany

Podstawowym składnikiem bitej śmietany jest śmietanka kremówka wyprodukowana ze świeżego mleka. Nie obejdzie się również bez cukru pudru, który doda jej słodkości. Śmietankę na godzinę przed przyrządzaniem deseru należy schować do lodówki. Kiedy się schłodzi, możemy przelać ją do miski i ubijać na najwyższych obrotach, aż znacznie nam zgęstnieje. Kiedy do uzyskania pożądanej gęstości niewiele brakuje, dosypujemy (w zależności od jej ilości i własnych upodobań) łyżkę bądź kilka łyżek cukru pudru. Gotową śmietanę można przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka godzin – komentuje nasz rozmówca z ROTR Spółdzielni Mleczarskiej.

Zwarzona bita śmietana – co zrobić?

Moment nieuwagi może sprawić, że zbyt mocno ubijemy śmietanę. Nie musimy jej wyrzucać – jeszcze można ją uratować, dodając jeszcze trochę schłodzonej kremówki. Na początku mieszamy na niskich obrotach, później na maksymalnych, tym razem pilnując konsystencji śmietanki. Jeśli jednak naprawdę mocno „przebiliśmy” nasz deser, możemy wykorzystać go jako masło, oddzielając uzyskaną masę od wody. Uzyskane w ten sposób masło nadaje się do wypieków.

Jakie desery nie obejdą się bez bitej śmietany?

Bitą śmietanę można dodawać do różnego rodzaju deserów, poczynając od lodów, przez galaretki, owoce czy ciasta. Niektórzy lubią spożywać ją samodzielnie, uwielbiając jej śmietankowy smak. Do śmietany można dodać posypek, kakao bądź cytrynę, zupełnie zmieniając nasz deser. Warto cieszyć się drobnymi przyjemnościami i umilić sobie dzień.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas