Materiał Partnera Rodzaje i konstrukcja profesjonalnych drzwi do chłodni i mroźni

Rodzaje i konstrukcja profesjonalnych drzwi do chłodni i mroźni

Chłodnia to specjalne pomieszczenie przeznaczone do przechowywania produktów takich jak żywność czy leki w niskiej temperaturze. Dzięki obniżeniu temperatury dłużej zachowują one świeżość i przydatność do wykorzystania. Chłodnie znajdują szerokie zastosowanie w wielu branżach takich jak przemysł spożywczy, medyczny czy transportowy. Aby zapewnić prawidłową izolację, pomieszczenia chłodnicze czy mroźnie powinny być wyposażone w odpowiednie drzwi.

Drzwi mroźnicze

Przy długotrwałym przechowywaniu zamrożonej żywności takiej jak mięso czy podroby temperatura powinno być utrzymywana na poziomie minus 25oC. W celu uzyskania niskiej temperatury w środku mroźni należy ją wyposażyć w odpowiedni system chłodniczy. Utrzymanie niskiej temperatury w pomieszczeniu mroźni wymaga zastosowania odpowiednio wykonanych drzwi. Aby dobrze spełniały one swoją funkcję muszą być nie tylko wykonane z odpowiednich materiałów ale również właściwie osadzone. Najczęściej wiesza się je na zawiasach z podnoszeniem wykonanych z materiałów kompozytowych. Powinny również szczelnie przylegać do ścian. W celu zachowania szczelności dodaje się specjalne uszczelki dwuskładnikowe. Drzwi do mrożni są znacznie grubsze od drzwi chłodniczych. Grubość panelu wynosi 100 lub 120 mm. Rama wykonywana jest ze stali nierdzewnej o grubości 1,5 mm. Wypełniona jest w środku pianką poliuretanową. Następnie piankę pokrywa się specjalnie wzmocnionym laminatem o grubości zaledwie 1,6 mm. Wzmocnienie wykonane jest z odpowiednio tkanego włókna szklanego. W podwyższonym standardzie można dodatkowo zamówić obróbkę z płyty warstwowej ze stali nierdzewnej o grubości 1 mm. Aby drzwi nie przymarzły w specjalnym kanale umieszczonym na futrynie oraz na progu w kanale wpuszczanym w podłogę umieszcza się grzałki o mocy 30 W/m.

Drzwi chłodnicze

Warunki termiczne w chłodni zależą od jej przeznaczenia. Najczęściej w pomieszczeniach tego typu przechowywane są niezamrożone produkty spożywcze takie jak warzywa, owoce, świeże mięso, przetwory mleczne czy leki. W chłodniach spożywczych temperatura powinna być utrzymywana w granicach od zera stopni Celsjusza do maksymalnie 4°C. Ponadto pomieszczenie powinno być szczelne. W tym celu w drzwiach bezprogowych stosuje się specjalną uszczelkę podłogową. Wyróżnia się dwie standardowe grubości drzwi do chłodni 65 lub 80mm. Skrzydło wykonywane jest z materiałów kompozytowych i stali nierdzewnej. Futryna najczęściej wykonana jest z profilowanego wzmacnianego tworzywa sztucznego PVC. W standardzie wyposażone są w zawiasy podnoszone z regulacją. Wyróżnia się trzy podstawowe typy drzwi chłodniczych: rozwierane, przesuwne i wahadłowe. W wersji rozwieranej mogą być jedno lub dwuskrzydłowe. Przy zakupie tego typu drzwi warto wybierać wyroby z atestem od wyspecjalizowanych firm takich jak SARANA. Istnieje możliwość montażu drzwi bez futryny wówczas zamknięcie następuje poprzez docisk uszczelki skrzydła bezpośrednio do obróbki na ścianie. Drzwi posiadają układ jezdny, który umożliwia ich docisk do futryny i podłoża. W opcji znajduję się zamek do drzwi przesuwnych. Jest to zazwyczaj zamek z funkcją bezpiecznego wyjścia i wkładką na klucz.

Opracowanie:

Sarana Sp. z o.o.

Skawina , Piłsudskiego 47

Podziel się