Artykuł sponsorowany Jak możemy wykorzystać stare beczki?

Jak możemy wykorzystać stare beczki?

Beczki są znane i używane od wieków. To sprawdzony i wciąż wykorzystywany sposób przechowywania żywności, najczęściej kojarzony z winem. Właściwością beczek, jak i innych wyrobów drewnianych jest możliwość ich wielokrotnego wykorzystania. Jakie beczki używane możemy kupić? Do czego można takie beczki przeznaczyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Klasyczne beczki Barrique

Najbardziej charakterystycznym rodzajem beczki jest wykonywana z drewna dębowego Barrique. Ma ona standardową pojemność i 225 litrów i wykorzystywana jest do dojrzewania wina. To ona najczęściej dostępna jest w ofercie sprzedaży używanych beczek w serwisie starebeczki.pl – i najczęściej jest to beczka po winie czerwonym wytrawnym.

Dlaczego akurat to wino? Głównym powodem jest to, ile razy beczka pracuje, to znaczy ile razy była zalewana. W przypadku czerwonego wina wytrawnego jest to kilka razy. Pierwsze zalanie trwa jedynie trzy miesiące, ponieważ składniki dębiny są szybko uwalniane. Każde kolejne zalanie musi trwać odpowiednio dłużej.  Beczki wymieniane są na nowe, gdy czas, jaki musiałoby w nich spędzić wino, staje się za długi. Beczki stają się wówczas dla winiarzy bezużyteczne i mogą zostać przeznaczone do innego celu. Zazwyczaj sprzedawane są one po około roku pracy, co czyni je najtańszymi i najbardziej dostępnymi.

Inaczej wygląda to w przypadku win półwytrawnych,  półsłodkich oraz słodkich. Leżakowanie nie ma tu znaczenia, ze względu na zawarty w tych trunkach cukier, przez który nie będziemy w stanie wyczuć związków aromatycznych pochodzących z dębowego drewna. Barrique może być zatem przez winiarzy wykorzystywana wielokrotnie jako naczynie do przechowywania wina. Dodatkowo powolne parowanie wina w takiej beczce sprawia, że silniej koncentruje się cukier oraz alkohol i wina takie stają się mocniejsze.

Drugie życie beczki

Celów, do których możemy przeznaczyć używaną beczkę, jest kilka. Wszystko zależy od tego, w jakim jest ona stanie. Te najlepiej zachowane po odpowiednich naprawach mogą być wykorzystywane jako naczynia na trunki. Nie musi to być wino czerwone, równie dobrze możemy do beczki Barrique zalać winem białym, nalewką, whiskey, koniakiem czy ciemnym piwem. Przygotowanie musi nastąpić na dwadzieścia cztery godziny przed zalaniem. Polega to na napełnieniu beczki gorącą wodą i obróceniu jej kilka razy tak, aby zwilżyć całą wewnętrzną powierzchnię, a następnie poczekać, aż nasiąknie ona wodą – klepki muszą spęcznieć i uszczelnić ewentualne przecieki. Może to trwać od kilkunastu minut do kilku godzin. Po zakończeniu operacji należy opróżnić beczkę i ponownie wypełnić, tym razem zimną wodą. Kolejnym krokiem jest zalanie beczki gorącą wodą w celu dezynfekcji. Po kilku godzinach i wylaniu wody beczka jest gotowa do zalania trunkiem.

Używaną, starą beczkę możemy wykorzystać też jako dekorację – w ogrodzie czy miejscu takim jak hotel lub restauracja. Cała beczka lub też jej elementy mogą posłużyć nam również do wykonania interesujących mebli.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas