Artykuł sponsorowany Główne zalety blatów kuchennych z kamienia

Główne zalety blatów kuchennych z kamienia

Materiały, takie jak: granit lub marmur, od tysięcy lat znajdują zastosowanie jako budulec w domach prywatnych oraz obiektach użyteczności publicznej. Kamień ma bardzo szerokie zastosowanie i jest używany między innymi do budowy posadzek, wykończenia schodów, parapetów czy tworzenia trwałych, kuchennych i łazienkowych blatów. W naszym artykule podpowiadamy, jakie są główne zalety marmurowych oraz granitowych blatów kuchennych i dlaczego warto je mieć w swoim domu.

W przeciwieństwie do blatów z drewna, płyt laminowanych, kompozytu lub stali, kamień wyróżnia ponadprzeciętna odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wahania temperatur oraz przebarwienia. Marmur, podobnie jak granit, powstają na skutek długotrwałych procesów zachodzących w skałach, przez co zyskują też unikatową strukturę i kolorystykę, nieporównywalną z żadnym innym materiałem.

Trwałość blatów kamiennych

Twardość różnych minerałów określa międzynarodowa skala Mohsa, zgodnie z którą 1 oznacza skały najbardziej miękkie i podatne na zarysowania, zaś 10 – diament, czyli najtwardszy minerał. W przypadku granitu parametr ten kształtuje się w granicach 7 – 8, zaś twardość marmuru szacowana jest na 6 – 7, co czyni oba surowce jednymi z najbardziej wytrzymałych minerałów. Kuchenny blat granitowy lub marmurowy oprą się zatem skutecznie różnego rodzaju przypadkowym zarysowaniom oraz uderzeniom, jakich nie sposób uniknąć podczas jego zwykłej, codziennej eksploatacji.

Niebanalne wzornictwo

Jak zauważa Leszek Brzostek z Zakładu Kamieniarskiego w Żyrardowie: nie istnieją dwa identyczne blaty granitowe lub marmurowe, a każdy centymetr tych skał jest niepowtarzalny, dzięki czemu właściciele kuchni zyskują pewność, że posiadają produkt jedyny w swoim rodzaju. Granit wyróżnia bogactwo form, powstałych w wyniku stygnięcia magmy, podobnie jak marmur, zawierający różnokolorowe, cienkie lub grube żyłki, które można precyzyjnie dopasować do aranżacji każdej kuchni.

Odporność na wilgoć, tłuszcz i środki chemiczne

Kuchnia jest miejscem, gdzie produkty spożywcze poddawane są obróbce, a to z kolei wiąże się z intensywną ekspozycją blatów na różne substancje, takie jak: woda, tłuszcz i detergenty w postaci płynów do mysia naczyń czy preparatów do pielęgnacji powierzchni. Blaty z marmuru lub granitu nie wchłaniają żadnych cieczy i są całkowicie odporne na działanie żrących preparatów chemicznych. Ta nieprzepuszczalność sprawia również, że wewnątrz blatu nie tworzą się żadne skupiska bakterii ani grzybów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas