Artykuł sponsorowany Charakterystyka taśm do hartowania

Charakterystyka taśm do hartowania

Stal poddana hartowaniu zyskuje nowe właściwości – wyższą wytrzymałość, twardość, odporność na ścieranie. Są to cechy bardzo pożądane. Hartowanie ma jednak swoje wady – zwiększa kruchość i ogranicza możliwości formowania elementu stalowego. Dlatego w sprzedaży jest zarówno stal hartowana, jak i dopiero przeznaczona do hartowania. Czym cechują się taśmy stalowe do hartowania?

Hartowanie stali – jak i po co przeprowadza się ten proces?

Hartowanie polega na ogrzaniu materiału do temperatury hartowania, a następnie szybkim schłodzeniu go. To powoduje zmianę wewnętrznej struktury oraz miejscowych koncentracji naprężeń. W efekcie materiał poddany hartowaniu zyskuje twardość, odporność na ścieranie i wytrzymałość znacznie wyższą niż wyjściowy surowiec. Ceną tego jest obniżenie plastyczności i wzrost kruchości, które utrudniają np. obróbkę skrawaniem, kucie czy gięcie. Zawężają się więc możliwości formowania stali. Z tego względu niektóre wyroby są hartowane dopiero po nadaniu im pożądanego kształtu.

Cechy, jakie stal uzyskuje w toku hartowania, są bardzo pożądane przez konstruktorów wielu branż – mówi specjalista z firmy Hax-Inox. – Stal hartowana jest wykorzystywana do produkcji silnie eksploatowanych elementów maszyn, np. wałów okrętowych, elementów broni oraz intensywnie pracujących części samochodowych.

Rodzajów stali jest bardzo wiele. W zależności od proporcji między składnikami stopu oraz domieszek właściwości poszczególnych odmian są różne. Nie każda z nich nadaje się do hartowania. Do ulepszania cieplnego stosuje się stale niskostopowe oraz stopowe zawierające nie więcej niż 0,6% węgla.

Czym cechują się taśmy stalowe do hartowania?

Ważnym wyrobem stalowym przeznaczonym do hartowania są taśmy. Wykonuje się je z gatunków stali szczególnie podatnych na ulepszanie cieplne. Przed hartowaniem gatunki te dają się łatwo formować, również na zimno, a także obrabiać mechanicznie.

Taśmy do hartowania są dostępne w postaciach kręgów, szpul, a także prostych odcinków o długości wybranej przez klienta. Można nabyć taśmy o różnie wykończonych krawędziach: ciętych standardowo, zaokrąglonych przez walcowanie czy naturalnie zaokrąglonych po walcowaniu.

Minimalna grubość taśmy to 0,01 milimetra, a maksymalna – 4 milimetry. Taśmy stalowe do hartowania są dostępne też w różnych szerokościach – od 2 do aż 600 milimetrów. Minimalna długość to 300 milimetrów.

Wybierając stal do hartowania, warto skorzystać z wiedzy i doświadczenia profesjonalistów. Obsługa sklepu lub hurtowni z łatwością doradzi najlepszy typ taśmy stalowej do Twoich celów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas