Artykuł sponsorowany Blat granitowy do kuchni – czy warto?

Blat granitowy do kuchni – czy warto?

Blaty kuchenne wykonać można z wielu materiałów, które charakteryzują bardzo różne właściwości. Te kamienne prezentują się bardzo elegancko i szykownie, doskonale pasują również do tak modnych minimalistycznych kuchni. Wśród nich prym wiedzie granit – wytworny i trwały. Czy warto zainwestować w blat granitowy? Lepiej postawić na jednolity kamień czy konglomerat? Podpowiadamy.

Blat granitowy do kuchni – trwałość i elegancja

Granit jest uważany za jeden z lepszych kamieni do produkcji blatów. Odznacza się przede wszystkim świetną trwałością i wytrzymałością. Jest odporny na zaplamienie, zarysowanie oraz wysokie temperatury. Odpowiednio zaimpregnowany oprze się także działaniu kwaśnych substancji.

Płyty granitowe występują w wielu odcieniach. Głębokie barwy w połączeniu z ciekawą strukturą kamienia i solidnością płyty sprawiają, że prezentuje się on bardzo elegancko
i wytwornie. Może mieć też wykończenie błyszczące lub matowe. Najważniejsze zalety blatu wykonanego z granitu to:

  • trwałość,
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne, zaplamienie, wysokie temperatury,
  • odporność na wodę i ogień,
  • łatwość w utrzymaniu w czystości,
  • luksusowy, elegancki i solidny wygląd,
  • możliwość zastosowania różnych typów wykończenia,
  • szeroka gama kolorystyczna,
  • ekologiczność.

Rozwiązanie to ma jednak również kilka wad, a są nimi:

  • stosunkowo wysoka cena,
  • trudna obróbka, wymagająca fachowej pomocy i specjalistycznego sprzętu,
  • chłód w dotyku oraz wyglądzie,
  • duża waga, trudność w transporcie i montażu.

Gdzie kupić blat granitowy? Najlepiej jego wykonanie zamówić w zakładzie kamieniarskim. Mieszkańcy Tomaszowa Mazowieckiego solidnie wykonane blaty granitowe zamówić mogą
m.in. w firmie Porczyk Anna. Nagrobki.

Blat z granitu czy konglomeratu?

Oprócz blatów z „czystego” granitu kupić można też elementy wykonane z konglomeratu granitowego. Czym jest konglomerat? To kruszywo, czyli rozdrobniony kamień, zmieszany
z żywicą epoksydową. Konglomerat granitowy wykazuje podobne właściwości co blat
z granitu
. Ma też kilka zalet, które plasować mogą go ponad tradycyjnym kamieniem. Są to:

  • szerszy wybór kolorów, wzorów i faktur, do konglomeratu dodać można barwniki,
    a nawet brokat,
  • możliwość uzyskania rozmaitych kształtów i różnych grubości blatu,
  • niższa cena – nawet o połowę,
  • niższa waga,
  • przyjmowanie temperatury otoczenia.

Warto pamiętać jednak, że konglomerat łatwiej ulega zarysowaniom i innym uszkodzeniom mechanicznym. Nie można na nim kroić, rozbijać mięsa ani stawiać gorących garnków. Jest nieco mniej elegancki od blatu z prawdziwego kamienia, różni się od niego także strukturą. Zwolennikom prawdziwie ekskluzywnych i trwałych rozwiązań pozostaje więc naturalny granit.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas