Blat granitowy do kuchni – czy warto?
Budowa i remontBlaty kuchenne wykonać można z wielu materiałów, które charakteryzują bardzo różne właściwości. Te kamienne prezentują się bardzo elegancko i szykownie, doskonale pasują również do tak modnych minimalistycznych kuchni. Wśród nich prym wiedzie granit – wytworny i trwały. Czy warto zainwestować w blat granitowy? Lepiej postawić na jednolity kamień czy konglomerat? Podpowiadamy.
Blat granitowy do kuchni – trwałość i elegancja
Granit jest uważany za jeden z lepszych kamieni do produkcji blatów. Odznacza się przede wszystkim świetną trwałością i wytrzymałością. Jest odporny na zaplamienie, zarysowanie oraz wysokie temperatury. Odpowiednio zaimpregnowany oprze się także działaniu kwaśnych substancji.
Płyty granitowe występują w wielu odcieniach. Głębokie barwy w połączeniu z ciekawą strukturą kamienia i solidnością płyty sprawiają, że prezentuje się on bardzo elegancko
i wytwornie. Może mieć też wykończenie błyszczące lub matowe. Najważniejsze zalety blatu wykonanego z granitu to:
- trwałość,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne, zaplamienie, wysokie temperatury,
- odporność na wodę i ogień,
- łatwość w utrzymaniu w czystości,
- luksusowy, elegancki i solidny wygląd,
- możliwość zastosowania różnych typów wykończenia,
- szeroka gama kolorystyczna,
- ekologiczność.
Rozwiązanie to ma jednak również kilka wad, a są nimi:
- stosunkowo wysoka cena,
- trudna obróbka, wymagająca fachowej pomocy i specjalistycznego sprzętu,
- chłód w dotyku oraz wyglądzie,
- duża waga, trudność w transporcie i montażu.
Gdzie kupić blat granitowy? Najlepiej jego wykonanie zamówić w zakładzie kamieniarskim. Mieszkańcy Tomaszowa Mazowieckiego solidnie wykonane blaty granitowe zamówić mogą
m.in. w firmie Porczyk Anna. Nagrobki.
Blat z granitu czy konglomeratu?
Oprócz blatów z „czystego” granitu kupić można też elementy wykonane z konglomeratu granitowego. Czym jest konglomerat? To kruszywo, czyli rozdrobniony kamień, zmieszany
z żywicą epoksydową. Konglomerat granitowy wykazuje podobne właściwości co blat
z granitu. Ma też kilka zalet, które plasować mogą go ponad tradycyjnym kamieniem. Są to:
- szerszy wybór kolorów, wzorów i faktur, do konglomeratu dodać można barwniki,
a nawet brokat, - możliwość uzyskania rozmaitych kształtów i różnych grubości blatu,
- niższa cena – nawet o połowę,
- niższa waga,
- przyjmowanie temperatury otoczenia.
Warto pamiętać jednak, że konglomerat łatwiej ulega zarysowaniom i innym uszkodzeniom mechanicznym. Nie można na nim kroić, rozbijać mięsa ani stawiać gorących garnków. Jest nieco mniej elegancki od blatu z prawdziwego kamienia, różni się od niego także strukturą. Zwolennikom prawdziwie ekskluzywnych i trwałych rozwiązań pozostaje więc naturalny granit.