Artykuł sponsorowany Zastosowanie kotła warzelnego.

Zastosowanie kotła warzelnego.

Kotły warzelne to specjalistyczne urządzenia przeznaczone do profesjonalnego zastosowania w gastronomii i przemyśle przetwórstwa mięsnego. Służą one do przygotowywania potraw i podtrzymywania ich temperatury. Dlatego są instalowane w restauracjach, w których ceniona jest wysoka jakość przygotowywanych i serwowanych potraw. Są również niezastąpione w termicznej obróbce mięsa.

Budowa i właściwości kotła warzelnego.

Kluczowym elementem tego urządzenia jest komora warzelna nazywana popularnie zbiornikiem. Występuje ona w różnych pojemnościach, najczęściej od 200 do 2000 litrów. Informuje pan Mariusz Cichoń z firmy Olmar-stal s.c., która zajmuje się produkcją kotłów warzelnych. Wykonana jest ze stali nierdzewnej kwasoodpornej gatunku OH18N9 w systemie dwupłaszczowym. Zastosowanie  pokrywy i uszczelki silikonowej przylegającej do misy wody zapewniona jest doskonałą izolację termiczną.

Omawiane kotły są w pełni automatyczne, a cykl ich pracy programowany jest za pomocą sterownika mikroprocesorowego Mikster INDU 50. Został on zaprojektowany do pracy w ciężkich warunkach. Jest on odporny na uszkodzenia mechaniczne i zewnętrzne warunki. Wyposażony jest w bardzo czytelny wyświetlacz LED. Sterowanie kotłem warzelnym odbywa się za pomocą siedmiu ergonomicznych przycisków. Za pomocą tego panelu można dokładnie ustawić pożądaną temperaturę wewnątrz komory oraz czas potrzebny na cały cykl produkcyjny.

Urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych lub przetwórni mięsa mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb Klienta.

Produkowane kotły warzelne mogą występować w wersji:

  • jednokomorowej,
  • dwukomorowej.

Wyizolowanie i utrzymanie optymalnej temperatury  w kotle uzyskane jest dzięki zastosowaniu wysokiej jakości olejów termicznych i wełny mineralnej.

W kotłach warzelnych może być zastosowany płaszcz grzewczy, który występuje w postaci:

  • grzałek zasilanych energią elektryczną,
  • palnikiem gazowym,
  • wężownicą parową,
  • olejowe.

Do czego można używać kotła warzelnego?

Przede wszystkim w każdej dużej kuchni, w której przygotowywane są posiłki dla dużego grona klientów. Czyli w restauracjach, stołówkach, hotelach itp. W kotle warzelnym można przygotowywać płynne potrawy np. zupy, ale również warzywa. Zaletą tego urządzenia gastronomicznego jest możliwość utrzymania potraw w określonej temperaturze. Pozwala to na utrzymanie standardu serwowanych dań.

Stosowane są na szeroką skalę w zakładach specjalizujących się w produkcji wyrobów mięsnych w tym wędlin. Kotły warzelne niezbędne są w procesie parzenia i gotowanie wędlin. Przyspieszają również wytapianie tłuszczu.

Zaopatrując się w kocioł warzelny, warto ustalić jego parametry z producentem. Firma Olmar-stal s.c. gwarantuje wysoką jakość materiałów i wykonania urządzenia.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas