Artykuł sponsorowany W jakie sprzęty należy wyposażyć lokale gastronomiczne?

W jakie sprzęty należy wyposażyć lokale gastronomiczne?

Restauracje i inne lokale działające w branży gastronomicznej powinny być wyposażone w różnego typu sprzęty. Wśród nich powinny znaleźć się urządzenia przeznaczone do przygotowywania jedzenia, a także do zmywania naczyń. Zaplecze gastronomiczne musi mieć takie sprzęty jak np. kuchnie gazowe, miksery kuchenne czy też zmywarki. Sprzedaż, a także montaż i serwis takich urządzeń oferują różne firmy gastronomiczne. Zobacz, co powinno znaleźć się na wyposażeniu kuchni w restauracji.

Wolnostojąca kuchnia gazowa – podstawowy element wyposażenia restauracji

Zaplecze gastronomiczne w restauracji musi posiadać urządzenia przeznaczone do przygotowywania jedzenia. Takich z pewnością jest kuchnia gazowa wolnostojąca. Hurtownie gastronomiczne oferują produkty tego typu wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są one w stanie poradzić sobie z trudnymi warunkami pracy. Poza tym takie kuchnie są wyposażone w żeliwne ruszty, a sama konstrukcja jest łatwa do utrzymania w czystości. Warto zaznaczyć, że kuchnie gazowe wolnostojące, jakie znajdują się w ofercie firmy Es - Gastro Imperium Logistyk z Łodzi, przystosowane są do pracy z naczyniami o małej średnicy, co umożliwiają specjalne palniki o dużej mocy.

Warto dodać, że takie kuchnie mają też dolną półkę, która pozwala np. na przechowywanie tam najczęściej wykorzystywanych garnków, a dodatkowo ich nogi są regulowane. To oznacza, że bez problemu można dopasować wysokość palników do preferencji kucharza. Co więcej, nogi kuchni gazowej. Poza tym nogi odsunięte są od tylnej ściany, co ułatwia doprowadzenie przyłącza gazowego.

Zaplecze gastronomiczne – co jeszcze musi znaleźć się w restauracji?

Kuchnie gazowe to oczywiście niejedyne sprzęty, w jakie musi być wyposażona restauracja. Kolejnym takim urządzeniem jest zmywarka do szkła i naczyń. Taki sprzęt jest niezbędny w lokalu gastronomicznym, ponieważ ręczne zmywanie naczyń zabierałoby mnóstwo czasu, a do tego zużycie wody byłoby większe. Zmywarki przeznaczone do pracy w restauracjach mają wbudowany inteligentny panel sterowania, zatem zdecydowanie ułatwiają pracę.

Przydatnym urządzeniem w każdym lokalu gastronomicznym jest także piec konwekcyjno-parowy. Taki sprzęt gastronomiczny pozwala na przygotowywanie kilku potraw w jednym czasie bez martwienia się o to, czy zapachy z jednego dania przenikną do innego. Warto wspomnieć o tym, że zaawansowane technologicznie sprzęty mają opcję zapamiętywania receptur i automatycznie się czyszczą. Trzeba też podkreślić, że takie piece pozwalają na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie, smażenie czy też wędzenie. Oczywiście zaplecze gastronomiczne powinno zawierać też inne urządzenia. Mowa tu przede wszystkim o pakowarce próżniowej, bemarach, obieraczkach do ziemniaków, mikserach uniwersalnych, podgrzewaczach do jedzenia oraz szatkownicach do warzyw.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas