Materiał Partnera Jaką zmywarkę wybrać do restauracji?

Jaką zmywarkę wybrać do restauracji?

Szybka praca w lokalach gastronomicznych znacząco wpływa na zadowolenie klientów. Niezwykle ważna jest także czystość naczyń, na których serwowane są posiłki. Zmywarka gastronomiczna sprawdzi się lepiej niż ręczne mycie. Ponadto stanowi standard w wyposażeniu kuchni większości restauracji oraz barów, ponieważ skutecznie usprawnia proces zmywania zastawy.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Ten rodzaj sprzętu w znacznym stopniu różni się od zmywarki używanej na co dzień w domu. Przede wszystkim cykl trwa krócej, ponieważ zajmuje około 4 minuty oraz składa się z fazy mycia i płukania z wyparzaniem. Ma większą moc oraz wydajność, a przede wszystkim spełnia wymagane normy BHP. Restauracja może być wyposażona w szereg specjalistycznych sprzętów do mycia naczyń lub jeden uniwersalny. Ostatni sprawdzi się w niewielkim lokalu zarówno do mycia talerzy, jak i sztućców oraz szkła. Najczęściej koszyki mają standardowe wymiary 50 x 50 cm. Ze względu na rodzaj mytych naczyń wyróżniamy:

  • zmywarka do szkła – cechuje ją mniejsze ciśnienie wody oraz jej temperaturę, co nie grozi ryzykiem uszkodzenia zastawy. Używane w barach oraz kawiarniach;
  • zmywarka do garnków i tac – wykorzystywane przeważnie w przemyśle spożywczym oraz dużych kuchniach. Ich koszyki są znacznie większe, tak samo, jak otwór, przez który załadowuje się maszynę.

Istnieje też podział, w którym pod uwagę bierze się sposób wsadzania naczyń do środka i są to: ładowane od góry, od przodu lub szufladowo. Między innymi w ofercie sklepu Gastro Serwis można znaleźć odpowiedni sprzęt mający wraz z detergentami do niego.

Parametry techniczne

Kluczową kwestią jest jednak rodzaj odpływu. Jeśli znajduje się on wysoko w ścianie, należy wybrać sprzęt ze wbudowaną pompą spustową, która umożliwi odprowadzenie wody. Nie mniejszą rolę odgrywa zasilanie. Przy standardowych gniazdkach elektrycznych sprawdzi się zasilanie 230 V. Jeśli jest możliwość podłączenia zmywarki 400 V, warto zdecydować się na tę opcję ze względu na zwiększenie wydajności pracy oraz szybsze podgrzewanie wody. Dodatkowo trzeba także dostosować wielkość urządzenia do ilości przestrzeni, jaką dysponujemy. Do małych lokali idealnie sprawdzą się te ładowane od przodu lub szufladowo.

Dodatkowe funkcje

Oczywiście opcję niezbędną w zmywarkach gastronomicznych stanowi wyparzanie naczyń. Jest to wymóg kontrolowany przez sanepid. Mimo sprofilowania pod kątem mytych naczyń warto zwrócić uwagę na możliwość wyboru konkretnych programów, które jeszcze bardziej zoptymalizują pracę urządzenia. Przydatna będzie także funkcja zmiękczania wody, która pozwoli uniknąć nieestetycznych zacieków oraz matowienia szkła, a także wzmocni efekt procesu nabłyszczania.

Podziel się