Materiał Partnera
Wpływ pochodzenia warzyw i owoców na zdrowie człowieka.

Wpływ pochodzenia warzyw i owoców na zdrowie człowieka.

Warzywa i owoce odgrywają istotną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka. Są źródłem witamin i innych cennych składników odżywczych. Nie może ich zabraknąć w żadnej diecie. Jeśli produkcja będzie ekologiczna bez nawozów chemicznych, pestycydów plony będą zdrowe, smaczne, apetycznie pachnące. Warto zatem przyjrzeć się temu parametrowi bliżej, zastanowić jak kupować warzywa i owoce?

Zazwyczaj dokonujemy zakupów spożywczych w jednym, góra trzech punktach, które oferują według nas, produkty najwyższej jakości w atrakcyjnej cenie. Nie zawsze, a nawet śmiało możemy powiedzieć, że bardzo często, nie przykładamy tu aż tak dużej wagi do tego, aby było to miejsce położone blisko naszego domu, gdyż w dobie samochodów, rozwiniętej sieci komunikacji miejskiej, pokonanie 10-15 km, to już nie problem.



Ważne, aby produkty, które zakupimy, były smaczne i zdrowe. Niestety, jeśli chodzi o jakość warzyw i owoców w dużych supermarketach i dyskontach społecznych jest ona cały czas na dość niskim poziomie, jak mówi właściciel hurtowni owocowo-warzywnej Makimar - Mariusz Łazarewicz, jest jeszcze dużo do zrobienia w tej sprawie. Właściciele sklepów, hipermarketów mają coraz większą świadomość tego, że aby mieć klientów, zbyt na podstawowe produkty spożywcze muszą dbać o jakość asortymentu. Oferować czasem droższy - niż importowany, o 10-20 gr na kilogramie produkt lokalny, krajowy, ale za to pochodzący ze sprawdzonego źródła - z profesjonalnej hurtowni owocowo-warzywnej oferującej certyfikowane warzywa i owoce. W imieniu swoich docelowych klientów, którymi są zazwyczaj lokalne sklepy spożywcze i punkty gastronomiczne, hurtownik dba o właściwe pochodzenie płodów rolnych. Współpracując wyłącznie z ekologicznymi producentami rolnymi, mamy pewność, że kupowane przez nas warzywa i owoce, uprawiane są organicznie, bez stosowania pestycydów ani innych substancji chemicznych poprawiających jakość i psujących smak.

Takiemu dostawcy możemy ufać, wiemy, czego możemy się spodziewać, a umowa o współpracy zagwarantuje systematyczną dostawę ulubionych owoców i warzyw w atrakcyjnej cenie, w odpowiedniej ilości, zapewniającej nam minimalizowanie kosztów magazynowania.

Zakup produktów rolnych pochodzenia krajowego z gospodarstw ekologicznych, które nastawione od podstaw na najbardziej wymagających klientów dbają o właściwe oznakowanie produktów, spełniają surowe normy unijne, które wymuszają na rolniku stosowanie się do twardych zasad upraw rolnych.

Aby mieć pewność, że wybrane przez nas jabłko czy marchewka nie była sztucznie nawożona, czy też uprawiana metodą przemysłową, sprawdzajmy kraj pochodzenia warzyw i owoców. Nie dajmy się oszukać, wszystkie produkty importowane, żeby dojechały do Polski jędrne, „zdrowe”, muszą być sztucznie nawożone.

Dokładajmy starań, aby owoce i warzywa, które kupujemy, nie były myte, gdyż wtedy są pozbawione naturalnej bariery ochronnej, która zapobiega szybkiemu wiotczeniu produktów i psuciu się.

Nie popadajmy w szał wiosennych zakupów i unikajmy nowalijek, które dojrzewały bez słońca, pod foliami, gdzie ich wzrost był sztucznie stymulowany substancjami przyspieszającymi wzrost, tak aby uzyskać sałatę, rzodkiewkę świeżą nie w maju, a w marcu, czy też początkiem kwietnia, gdzie nie trzeba być z wykształcenia botanikiem, rolnikiem, by wiedzieć, że jest to przy naturalnej metodzie uprawiania fizycznie niemożliwe.

Opracowanie:

Makimar Mariusz Łazarewicz

Januszkowice , Klonowa 12

  • tel. 605 670 085

Podziel się