Czym jest, jak powstaje i jaka jest historia bitej śmietany?
Artykuły spożywcze i trafikaBita śmietana – co to jest, historia i jak powstaje?
Bita śmietana najczęściej zawiera minimum 30% tłuszczu i powstaje w wyniku krótkiego ubijania schłodzonej śmietany. Na koniec ubijania dodaje się zazwyczaj cukier puder oraz wanilię. Warto podkreślić, że pierwsze wzmianki o bitej śmietanie pochodzą z 1671 roku, gdy przygotowaną przez François Vatel’a podano ją na balu na dworze Ludwika XIV. Pomimo tej wzmianki historycznej uważa się jednak, że bita śmietana była znana już wcześniej.
Jak zrobić bitą śmietanę? – te triki musisz znać
Ubicie bitej śmietany nie jest trudne, warto jednak pamiętać, o kilku wskazówkach, które pomogą ci osiągnąć sukces. Pierwszą z nich jest zawartość tłuszczu – wybierz śmietankę, która ma min. 30%.
Przed ubijaniem wybraną śmietankę należy schłodzić w lodówce. Miska i ubijaczka także powinny być schłodzone – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Należy podkreślić, że uzyskanie bitej śmietany jest możliwe tylko w szklanej bądź metalowej misce (nie zaleca się korzystania z plastikowej).
Bita śmietana jakiej nie znasz – 4 sposoby na nietuzinkowy smak
Warto podkreślić, że bita śmietana może mieć wyjątkowy smak. Kiedy chcesz zaserwować ją do deserów z bananami lub jagodami, warto pod koniec ubijania dodać do niej startą skórkę z cytryny. Dla kawoszy najlepszym dodatkiem będzie, gdy w jej składzie znajdzie się właśnie ten czarny przysmak. W takiej wersji sprawdzi się do cytrusów lub deserów cytrusowych. Zamiennikiem kawy może być również alkohol np. łyżka wiśniówki lub rumu – w tej wersji będzie najlepsza z śmietanką tortową. Z kolei do letnich owoców takich jak wiśnie bądź maliny będzie idealna z dodatkiem czekolady w proszku.