Artykuł sponsorowany Zdrowe śniadanie – co jeść, a czego unikać?

Zdrowe śniadanie – co jeść, a czego unikać?

Zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który pod żadnym pozorem nie powinien być omijany. Aby przygotować dobre i pożywne śniadanie wcale nie trzeba spędzać w kuchni wiele czasu. Energetyczny posiłek można naprawdę zrobić w kilka minut. Co powinno się znaleźć w zdrowym śniadaniu?

Śniadanie to podstawa

Śniadanie to pierwszy posiłek po przerwie nocnej, który zapewnia uzupełnienie rezerw wyczerpanych podczas nocy. Nie może być zbyt obfite, ale w zależności od zapotrzebowania kalorycznego powinno dostarczyć organizmowi od 450 kcal do 660 kcal. Kaloryczność śniadania jest uzależniona od ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia. W pierwszej część dnia nasza wydolność psychomotoryczna jest największa, dlatego zjedzenie śniadania jest tak ważne. Energia dostarczona z pierwszym posiłkiem zwiększy kreatywność, poprawi koncentrację i zdolność rozwiązywania problemów. Śniadanie powinno zawierać produkty, które szybko zaspokoją głód oraz dostarczą łatwo przyswajalnych węglowodanów. Musi w swoim składzie mieć też węglowodany dłużej trawione, dzięki którym przez dłuższy czas można czerpać z energii dostarczonej ze śniadaniem. Ponadto śniadanie powinno zawierać produkty białkowe i tłuszczowe.

Liczy się różnorodność

Śniadania powinny być urozmaicone i zawierać produkty ze wszystkich pięter piramidy żywnościowej: dobrej jakości produkty zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, tłuszcze oraz warzywa lub owoce. Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin głównie z grupy B i składników mineralnych. Zawartość tłuszczu w mleku i produktach mlecznych nie powinna przekroczyć 2%. Naturalne jogurty, kefiry, maślanki, żółte sery i twarogi dodadzą energii na cały dzień, dostarczając równocześnie białka zwierzęcego i wapnia. Do każdego śniadania należy włączyć warzywa lub owoce. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie owoców sezonowych, a zimą mrożonych. Idealnym i zdrowym rozwiązaniem na śniadanie są chude wędliny i ryby, które dostarczają białka zwierzęcego. Doskonałym wyborem są jaja, na bazie których można przygotować pastę jajeczną z różnymi dodatkami. Idealnie pasuje ona do pysznych obwarzanków. Smarować je trzeba masłem, ale w małej ilości. Ograniczyć należy także orzechy i nasiona, które dostarczają cennych dla zdrowia wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotną sprawą jest także jakość spożywanych produktów. Warto znaleźć w okolicy zakład cukierniczy, sklep warzywniczy i wielobranżowy, które sprzedają artykuły naturalne i dobrej jakości.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas