
Wybieramy tort weselny – jakie smaki są na topie?
Artykuły spożywcze i trafikaTort to bardzo ważny element przyjęcia weselnego. Wiele par młodych, chcąc wywrzeć dobre wrażenie na weselnikach, zamawia ciasto wykonane w tradycyjnych smakach, które przypadną do gustu gościom. Czym jest zatem tradycyjny smak? Jak wybrać tort, który będzie kusił nie tylko wybornym smakiem, ale i nietuzinkowym wyglądem?
Jak wybrać tort weselny?
Wybór tortu weselnego warto rozpocząć od wyselekcjonowania najbardziej lubianych i popularnych smaków – czekolady, wanilii, owoców lub orzechów. To będzie stanowiło dobry punkt wyjścia do wypróbowania smaków, które przypadną do gustu zarówno parze młodej, jak i gościom.
Ważnym elementem wystroju tortu jest lukier. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie lukry są sobie równe. Najczęściej stosowanym lukrem jest krem maślany, który można dowolnie barwić i aromatyzować. Niektóre ciasta weselne są pokryte kremówką, która – mimo niezaprzeczalnych walorów wizualnych– nie smakuje tak dobrze jak krem.
Kilka w jednym – mieszane torty weselne
Nie możesz zdecydować, który smak wybrać? W zależności od liczby warstw możesz pokusić się o stworzenie przekładanego tortu, w którym każda warstwa będzie miała inny smak. To świetna zabawa dla gości i sposób na zachęcenie do skosztowania kilku kawałków tortu.
Para młoda może nawet poprosić cukiernika o pokrojenie ciasta na małe kawałki, aby goście mogli spróbować wielu smaków jednocześnie.
Tort „nagi” – weselny
Popularnym trendem w branży cukierniczej stało się ograniczanie ilości lukru na tortach weselnych. Cukiernik weselny może umieścić trochę nadzienia między warstwami i pozostawić nieprzybrany wierzch. Inną popularną opcją jest wypełnienie między warstwami, a następnie zebranie niewielkiej ilości lukru po bokach i na wierzchu, aby podkreślić walory wizualne wypieku. Ta metoda pozwala także utrzymać świeżość ciasta przez dłuższy czas.