Artykuł sponsorowany Wakacyjne słodkości. Ciasta idealne na lato

Wakacyjne słodkości. Ciasta idealne na lato

Letnie spotkania z przyjaciółmi są przyjemniejsze, gdy gościom serwuje się lekkie smakołyki przygotowane we własnej kuchni. Gdy dostępne są owoce sezonowe, można szybko i łatwo przygotować potrawy o wspaniałym smaku i atrakcyjnym wyglądzie. Możesz je podawać zarówno na co dzień, jak i od święta. Poznaj listę najciekawszych przepisów na wakacyjne słodkości, które podbiją serca rodziny i przyjaciół.

Ciasta na spotkania w ogrodzie

Idealne ciasto na lato istnieje – i to niejedno! Przeglądając odmęty Internetu, możesz natknąć się na setki sprawdzonych przepisów na desery, które doskonale nadadzą się na niedzielne spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Są to zarówno ciasta wymagające pieczenia, jak i te przygotowywane na zimno.

Gdy sezon owocowy jest w pełni, na Twoim stole nie powinno zabraknąć deserów z:

  • rabarbarem,

  • truskawkami,

  • jagodami,

  • wiśniami,

  • brzoskwiniami,

  • porzeczkami.

Ciasto na lato powinno być lekkie i puszyste. Do deserów warto dodawać sezonowe owoce, które w tym czasie są ogólnodostępne i tanie. Jeśli chcesz zachwycić podniebienia swoich gości, postaw na desery z galaretką i delikatną pianką. Na pewno podbijesz nimi serca miłośników słodkości.

Smakołyki na co dzień i od święta

Desery idealne na lato warto podawać nie tylko od święta, ale i na co dzień. Jeśli nie lubisz pieczenia, możesz przygotować również ciasta na zimno. Dobrą alternatywą jest także zakup deseru w sprawdzonej cukierni, na przykład w Pracowni cukierniczej Skotniki z Krakowa.

Ciasta podawane w okresie letnim powinny różnić się od tych na zimowe dni. Przede wszystkim musi wyróżniać je lekkostrawność. Jeśli chcesz przygotować deser, który będzie smakował Twoim gościom, postaw na wspomniane owoce sezonowe oraz galaretkę. Połączenie to od zawsze podbija serca dorosłych i dzieci.

Idealnym dodatkiem do ciasta będzie kompot przygotowany ze świeżych owoców zebranych w ogrodzie lub zakupionych u sprawdzonego dostawcy. Produkty te są w tym czasie dosyć tanie, dlatego nie żałuj ich swoim gościom. Poza ciastami możesz wykorzystać je do przygotowania konfitur czy lodów. Owoce sezonowe mogą być też podawane jako dodatek do nich lub samodzielna przekąska. Z pewnością nikt nie pogardzi świeżym agrestem, rabarbarem czy słodkimi truskawkami prosto z pola.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas