Artykuł sponsorowany Top 4 pomysły na śniadania i kolacje

Top 4 pomysły na śniadania i kolacje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dodać nam energii do działania i dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Z kolei mówi się, że kolacja nie powinna być zbyt obfita, natomiast stanowić może doskonałą okazję do zrelaksowania się w gronie rodziny po wykonanej pracy. Co jednak zrobić, kiedy zwykle na oba te posiłki jemy kanapki, gdyż nie mamy pomysłów na urozmaicenie naszej diety? Alternatywą mogą być pyszne i zdrowe przepisy, które prezentujemy w dalszej części tego artykułu.

Śniadanie – odżywcze i sycące powitania dnia

Śniadanie powinno być sycące i energetyczne, co można osiągnąć dostarczając organizmowi białka i węglowodanów. Miłośników ciepłych i słodkich śniadań ucieszy z pewnością fakt, że popularną i ponadczasową owsiankę można zastąpić niezwykle zdrową jaglanką, czyli ugotowaną kaszą jaglaną z dodatkiem daktyli czy innych ulubionych suszonych owoców ekologicznych, sezamu lub dowolnych nasion czy pestek oraz owoców sezonowych. Tak przygotowaną kaszę podajemy z odrobiną masła i/lub miodu.

Jeżeli z kolei rano nie lubisz potraw na słodko, wypróbuj szturmem zdobywającą sobie popularność szakszukę, czyli potrawę wywodzącą się z Tunezji. Jej tradycyjną wersję wykonuje się z jajek, pomidorów i czerwonej papryki oraz mieszanki przypraw składających się z ostrej i łagodnej papryki oraz kolendry. Najpierw podsmaża się warzywa i przyprawy, a gdy są już miękkie, wbija się jajka, doprowadzając żółtka do ich lekkiego ścięcia. Całość posypuje się natką pietruszki. Można wypróbować też mniej tradycyjne warianty szakszuki, jak ta ze szpinakiem i kozim serem itp.

Kolacja czyli jak zdrowo zakończyć dzień

Na kolację warto zjeść lekkie danie na ciepło, jak np. pieczone ziemniaki z humusem. Uprzednio powinniśmy wykonać humus z cieciorki z dodatkiem oliwy i pasty tahini oraz przypraw (przepisów na humus jest całe mnóstwo). Dobrej jakości nasiona strączkowych oraz przyprawy kupimy na przykład w sklepie z ekologicznymi produktami na wagę Planetarianie. Upieczone w piekarniku, przekrojone na pól ziemniaki w skórce podajemy z humusem i sałatką z buraka i rukoli.

Wielbicieli słodkich kolacji zainteresować może przepis na placki z mąki gryczanej z bananami. Mąka gryczana jest bardzo zdrowa i do tego bezglutenowa. Aby ciasto się kleiło należy dodać do mąki nasiona chia, jak również mleko roślinne i pokrojonego w kostkę banana. Do ciasta dodajemy także sodę oczyszczoną, cukier oraz cynamon i sól do smaku. Ta potrawa jest idealna także dla dzieci.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas