Artykuł sponsorowany Szynka na wiele sposobów, czyli niepowtarzalny smak i aromat popularnej wędliny

Szynka na wiele sposobów, czyli niepowtarzalny smak i aromat popularnej wędliny

Gotowanie czy wędzenie to procesy, którym najczęściej poddaje się szynkę. Wieprzowe mięso doskonale nadaje się do obróbki i tym samym daje w tym zakresie wiele możliwości. Dzięki temu producenci wyrobów garmażeryjnych tego typu oferują je swoim klientom w rozmaitych wariantach. Niepowtarzalny smak i aromat to cechy, którymi zachwyci się każdy smakosz szynki – na jaką warto postawić?

Szynka wędzona, czyli charakterystyczny aromat

Wędzenie wymaga sporo cierpliwości, ale też umiejętności. Tak przygotowana wędlina jest poddawana działaniu dymu, co zmienia jej smak, ale przede wszystkim aromat. Wędzona szynka to przysmak, który sprawdzi się chociażby do kanapek, nadając im wyjątkowy charakter. Obróbka tego typu przeprowadzona we właściwy sposób pozwala uzyskać doskonałą kruchość, która pożądana jest wśród smakoszy szynki. Dodatkowo jest wędliną soczystą, co niewątpliwie również stanowi jej bardzo duży atut.

Podczas wędzenia możliwe jest dodanie do szynki różnych dodatków, które wpłyną na jej późniejszy aromat i smak. Masarnia Staropolska Strzecha dla swoich klientów przygotowała bogatą ofertę różnorodnych szynek, spośród których warto wyróżnić te poddane właśnie wędzeniu, w tym m.in. wędlinę z wyczuwalną nutą jałowca i liścia laurowego. Wędzone szynki mogą się różnić od siebie również kolorem. Niektóre z nich nabierają ciemnego wyglądu, co wpływa na ich atrakcyjność i jednoznacznie kojarzy się właśnie z działaniem aromatycznego dymu wędzarniczego. Jakie jeszcze typy szynki można otrzymać w specjalistycznej masarni?

Krucha i delikatna szynka parzona

Wędzonki i nie tylko poddaje się także m.in. parzeniu. To proces, w którym mięso wędruje do gorącej wody, która jednak nie jest doprowadzana do temperatury wrzenia. Najczęściej przy parzeniu woda ma około 80 stopni Celsjusza, dzięki czemu szynka staje się przede wszystkim miękka, krucha i bardzo soczysta. Takie wyroby garmażeryjne również znaleźć można w asortymencie dobrych masarni, które proponują klientom także szynki dojrzewające, poddane leżakowaniu.

Takie produkty mają z reguły ciemniejszą barwę i są niezwykle cenione przez smakoszy wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Poddaje się je dodatkowo suszeniu, co wpływa na ich charakterystykę. Surowe szynki zapewniają wachlarz smaków i stanowią świetną propozycję np. na przystawkę. Podawane na rozgrzanym talerzu uwalniają pełnię aromatu, zapewniając niezwykłe doznania dla kubków smakowych. Popularne wędliny można zatem przygotować na wiele sposobów, a dzięki szerokiej ofercie sprawdzonych masarni zakup wyrobów garmażeryjnych tego typu nie stanowi większego problemu.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas