Artykuł sponsorowany Skąd się biorą  wysłodziny browarniane?

Skąd się biorą wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane to produkt uboczny powstający podczas produkcji piwa, ich pochodzenie jest więc ściśle związane z browarami. Powstają w procesie wydobywania cukrów z zacieru, stąd też ich nazwa. Pomimo określenia wysłodzin mianem odpadu, są one wartościowym dodatkiem na przykład do paszy dla zwierząt. Jak powstają wysłodziny, gdzie można je wykorzystać i jak je zdobyć?

Proces powstawania wysłodzin browarnianych

Wysłodziny browarniane powstają podczas jednego z procesów produkcji piwa, tak zwanego warzenia. Polega on na przygotowaniu w kadzi zaciernej brzeczki piwnej. W tym celu łączy się zacier, czyli roztarty słód (w przypadku produkcji piwa najczęściej powstający z ziaren jęczmienia) z wodą. Następnie taką mieszankę podgrzewa się do około 65 stopni Celsjusza, aby wydobyć z ziaren cukry fermentujące oraz inne składniki takie jak dekstryny, białka, aminokwasy, garbniki i sole mineralne. Proces ten trwa kilka godziny i kończy się filtracją, czyli oddzieleniem gorącego osadu, wysłodzin browarnianych, od wytworzonego ekstraktu.

Polska to trzeci co do wielkości producent piwa w Europie, można założyć więc, że młóta w naszym kraju również jest dużo. Największe polskie browary produkują nawet 6 mln hektolitrów chmielowego trunku rocznie. Z produkcji 1 hektolitra piwa (ok. 200 butelek) pozostaje od 15 do 19 kg wysłodzin. Młóto browarniane to dobry dodatek do pasz zwierząt hodowlanych i jako nawóz w ogrodnictwie.

Gdzie kupić wysłodziny browarniane?

Najwięcej wysłodzin browarnianych pochodzi z dużych browarów, które produkują piwo w hurtowych ilościach. Takie przedsiębiorstwa rzadko jednak współpracują z indywidualnymi hodowcami lub ogrodnikami. Wytworzone produkty uboczne najczęściej sprzedają więc w hurtowych ilościach podmiotom, które następnie dystrybuują je dalej. Takimi działaniami zajmuje się firma Domino, sprzedawca młóta browarnianego wszystkim zainteresowanym: zarówno indywidualnym gospodarstwom, jak i producentom pasz i nawozów.

W Polsce coraz chętniej wybierane są piwa rzemieślnicze z małych browarów, które w ostatnich latach powstają w dużych ilościach. One też produkują wysłodziny. Jeśli więc w okolicy znajduje się taki producent, można zgłosić się do niego indywidualnie i ustalić możliwość ich odkupienia. Takie działanie może jednak wiązać się z wyższą ceną i słabszą jakością. Zakup młóta browarnianego od cenionego dystrybutora jest gwarancją otrzymania produktu wysokiej jakości. Dodatkowo istnieje możliwość dostarczenia towaru „pod drzwi”.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas