Artykuł sponsorowany Praktyczne wskazówki dotyczące wyboru tortu weselnego.

Praktyczne wskazówki dotyczące wyboru tortu weselnego.

Ślub to jeden z tych dni, które chcemy zapamiętać do końca życia. Poprzedzają go wielomiesięczne przygotowania, które ciężko nazwać bezstresowymi. Wybór sali weselnej, dekoracja kościoła, zakup strojów dla Pani i Pana Młodego- to tylko niektóre sprawy, które trzeba zapiąć na ostatni guzik w wyznaczonym czasie. Jednym z kłopotliwych ślubnych dylematów jest także zakup tortu weselnego. Co zrobić, by przypadł go gustu wszystkim gościom? Na jaką formę się zdecydować?

Smak tortu ślubnego

Ilu ludzi, tyle różnych preferencji, także smakowych. Organizując wesele, pragniemy, by wszyscy goście doskonale się bawili i cieszyli wybornym smakiem oraz aromatem potraw. Tort ślubny to niekwestionowany bohater wieczoru. Czekają na niego wszyscy, z dziećmi na czele. Pojawia się zwykle w kulminacyjnym momencie oczepin i zwiastuje słodkie życie przyszłych małżonków. Wiele par bardzo długo zastanawia się nad smakiem tortu weselnego. Jak przekonuje specjalistka z firmy Babka z Tortem, która zajmuje się wypiekami artystycznymi- najlepiej postawić na uniwersalny smak ślubnego tortu. Decydując się na ciasto śmietanowe, czekoladowe lub kawowe mamy dużą szansę zadowolić większą część weselników, niż gdybyśmy wybrali tort o bardziej wyszukanym np. borówkowym smaku. Przy wyborze tortu dobrze też kierować się porą roku, w której odbędzie się ślub. W czasie upalnego lata, ciasta o lekkim i orzeźwiającym smaku są bardziej doceniane przez gości niż ciężkie, kremowe torty. Warto postawić  wtedy na wypieki cytrynowe, miętowe lub limonkowe. Można też postawić na owoce sezonowe, które właśnie wtedy są najlepsze. Pamiętajmy też, by smak tortu współgrał z jego wyglądem i stylem całej uroczystości.

Jakie torty weselne są najchętniej wybierane?

Od kilku sezonów na topie są klasyczne, piętrowe torty weselne, które cukiernicy dekorują w wyjątkowy sposób przy użyciu świeżych kwiatów, owoców, jadalnego złota, koronek lub pięknych ozdób, wykonanych z plastycznego lukru. Zdobienia te wyglądają jakby były zrobione z modeliny, z tą różnicą, że można je zjeść. Coraz więcej par decyduje się również na torty naturalne. Wśród nich prym wiodą „nagie torty” lub "półnagie torty", które zachwycają gości swoim niecodziennym wyglądem, gdyż pozbawione są zewnętrznej warstwy dekoracyjnej, dumnie prezentując biszkopt przełożony pysznym kremem. Od niedawna na weselnych stołach goszczą torty, które stworzone są z miniaturowych babeczek, ułożonych na dekoracyjnej konstrukcji. Takie rozwiązanie ma wiele zalet- przede wszystkim Para Młoda może zdecydować się na wypieki w różnych smakach. Ponadto babeczki łatwiej jest rozdzielić pomiędzy gośćmi, stanowią też niecodzienną atrakcję i ozdobę wesela. Dłużej można je przechowywać bez obaw o utratę apetycznego wyglądu, co także jest ogromnym plusem.

Wybierając tort ślubny, warto skorzystać z usług doświadczonego cukiernika, który nie tylko doradzi nam w wątpliwych kwestiach, ale także spełni nasze marzenie o idealnym weselu.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas