Artykuł sponsorowany Poznaj znaczenie warzyw i owoców w diecie

Poznaj znaczenie warzyw i owoców w diecie

Warzywa i owoce w piramidzie żywienia plasują się na drugim miejscu po produktach zbożowych. Bez nich zatem nie można mówić o prawidłowej diecie, która nie tylko wpływa na nasz wygląd, ale która w dużej mierze wyznacza nasze codzienne samopoczucie. Nie od dzisiaj wiadomo, że odpowiednie żywienie, w tym spożywanie świeżych warzyw i owoców znacznie wpływa na zdrowie człowieka.

Niska ilość kalorii, duża zawartość witamin

Warzywa i owoce warto spożywać w dużej ilości przede wszystkim dlatego, że są one niskokaloryczne. Nawet te, które wyróżniają się wyższą zawartością cukru, są lepsze od zajadania się węglowodanami. Warzywa i owoce zawierają dużą ilość wody, a ich wartości odżywcze są tak zbalansowane, że nie doprowadzają po spożyciu do znacznego podwyższenia cukru we krwi. Odpowiednie żywienie oparte o warzywa i owoce pozwala również na walkę z napadami głodu.

Kolejną zaletą częstego spożywania warzyw i owoców w dużych ilościach jest ich wysoka zawartość minerałów oraz witamin, które wpływają na wzrok, cerę, pracę przewodu pokarmowego, siłę włosów i paznokci oraz odporność organizmu. W większości warzyw i owoców, które są najpopularniejsze w Polsce, można znaleźć dużą ilość witaminy A, witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, które mają własności antyrakowe.

Warzywa i owoce w walce z różnymi schorzeniami

Świeże warzywa i owoce z naturalnych zbiorów często są wykorzystywane w dietach pudełkowych czy innego rodzaju dietach odchudzających. To przy nich szczególnie ważne jest prawidłowe spożycie warzyw, ponieważ są one niskokaloryczne. Wartość energetyczna 100g warzyw to średnio 10-40 kcal. Dzięki temu osoby mające problemy z nadwagą mogą nasycać głód dużą ilością pokarmu, który zawiera mało kalorii.

Warzywa i owoce na świeżo lub przyrządzane na parze są także rekomendowane dla osób z cukrzycą, dla pacjentów onkologicznych, osób z problemami z tarczycą, a także dla wszystkich, którzy cierpią na nadciśnienie tętnicze. Spożywanie odpowiedniej dla danego człowieka dawki świeżych warzyw i owoców może zdziałać prawdziwe cuda już po miesiącu diety. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców należy zjeść ich przynajmniej 700-900g dziennie.

Czas na warzywa i owoce świeże, surowe i naturalne

Obecnie można zauważyć trend zdrowego żywienia i dużej świadomości dotyczącej tego, z czego przyrządza się dania. Wiele restauracji czy barów współpracuje z takimi hurtowniami świeżych i naturalnych owoców oraz warzyw jak firma JACKA WACHOWIAKA. Za nimi w ślad podążają również wszyscy ludzie, dla których zdrowie własne i bliskich jest najważniejsze. Zauważyć można olbrzymie zapotrzebowanie na produkty naturalne, nienawożone, a także w 100% świeże.

Jakie warzywa i owoce polskie warto jeść? Gruszki, jabłka, sałata, ogórki, marchewki, ziemniaki, pomidory, śliwki czy por to produkty, których nie może nigdy zabraknąć w naszych kuchniach. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas