Materiał Partnera Poznaj najsmaczniejsze rodzaje ciastek

Poznaj najsmaczniejsze rodzaje ciastek

Smaczne ciastko to idealny sposób na poprawę humoru. Słodki smak, finezyjny wygląd, autorska receptura i naturalny skład – to przepis na ciastko idealne. Jednak ciastka różnią się od siebie znacząco – mogą być wykonane z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, a ich smak mogą wzbogacać bakalie, kremy, lukry, owoce lub galaretka. Świat wyrobów cukierniczych jest więc bogaty i barwny, dzięki czemu każdy amator słodkości znajdzie coś dla siebie. Dziś przedstawiamy najsmaczniejsze i najbardziej znane rodzaje ciastek!

Markizy

Markizy to jedne z najbardziej popularnych ciastek, które mają ogromne grono wielbicieli. Te kruche ciasteczka składają się z dwóch herbatników, połączonych są ze sobą słodką masą, która może mieć różnorodny smak – np. czekoladowy, orzechowy, waniliowy lub śmietankowy. Markizy świetnie smakują z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy.



Babeczki z nadzieniem

Któż nie lubi słodkich babeczek, wypełnionych pysznym nadzieniem? Babeczki kuszą nie tylko smakiem, ale także atrakcyjnym wyglądem – są bardzo wdzięczne do ozdabiania kremami, owocami i bakaliami. Nic więc dziwnego, że często lądują na stołach podczas uroczystych przyjęć, a nawet wesel. Ogromny wybór pysznych babeczek znajdziemy w ofercie renomowanej Pracowni Cukierniczej KMN z Wieliczki, która tworzy wyjątkowe ciastka dla sieci handlowych i hurtowni. W jej ofercie znajdziemy babeczki o smaku malinowym, orzechowym, kokosowym, toffi, kawowym, koniakowym i wielu innych.

Pierniki

Twarde, ciemnobrązowe ciasteczka z korzennym aromatem to popularne i lubiane pierniki. Ciastka polewane są często czekoladą lub bakaliami, a ich środek przekładany jest marmoladą lub masą orzechową. Choć ciastka te kojarzą się głównie ze świętami, to ich amatorzy delektują się pierniczkami na co dzień.

Pischinger

Pod tą nazwą kryję się torcik z wafli, który przekładany jest masą czekoladowo-orzechową. Często oblany jest także lukrem czekoladowym. Torcik z wafli cieszy się ogromnym powodzeniem zwłaszcza u miłośników tradycyjnych smaków.

Trufle

Trufle mogą występować w różnym kształcie, jednak najpopularniejsze są trufle okrągłe. Jednak nie kształt jest ważny, a ich serce, czyli ganasz – mieszkanka podgrzanej śmietany i rozpuszczonej w niej czekolady. Trufle uwielbiają miłośnicy mocno czekoladowych, intensywnych smaków.

Niezależnie od tego, jakie ciastka lubimy najbardziej, najważniejsza jest ich wysoka jakość – autorska receptura, naturalny skład i starannie wyselekcjonowane składniki. To właśnie one wpływają na nasze doznania smakowe. Dlatego wyroby cukiernicze zmawiajmy w renomowanej cukierni.

Podziel się