Oleje tłoczone na zimno - zdrowa alternatywa dla tłuszczów trans
Artykuły spożywcze i trafikaWspółcześnie coraz więcej dyskutuje się na temat zdrowia i jak wpływa na nie sposób odżywiania. Wszechobecne w naszych kuchniach niezdrowe tłuszcze trans, zapewniają nam liczne choroby i „śmierć na raty”. Społeczeństwa tyją, ludzie zapadają na nowotwory, a jakość życia z chorobami stale się pogarsza. Istnieje jednak zdrowa alternatywa dla tłuszczów trans. Możemy odżywiać się smacznie i zdrowo, a dodatkowo żyć dłużnej aktywni i pełni wigoru.
Jak wybrać olej odpowiedni dla naszego zdrowia?
Obecny rynek zdrowych produktów jest niezwykle bogaty. Wśród tysięcy produktów pojawiają się też oleje tłoczone na zimno. Tak jest w przypadku firmy G.R Krzysztof Wróbel, w której produkuje się najzdrowsze oleje roślinne. To niezwykle nowoczesna olejarnia, w której zgodnie z tradycją, doświadczeniem pokoleń i najnowszą wiedzą na temat produkcji zdrowych olei, produkuje się te tłoczone na zimno. Jakość już na etapie produkcji pozwala stwierdzić, że są one jednymi z najlepszych na rynku. Każdy z nas może zmienić w swojej diecie oleje do smażenia, czy spożywa na zimno np. w sałatkach. Trzeba tylko wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał i smakował. Godny polecenia jest olej z pestek dyni, który posiada nie tylko właściwości smakowe, ale i lecznicze. Jak to jest możliwe? Oto kilka sprawdzonych działań tego oleju:
- wspomaga układ odpornościowy i zapobiega infekcjom,
- zabija pasożyty,
- wspiera profilaktykę przerostu gruczołu prostaty,
- wspomaga leczenie układu moczowego,
- jest naturalnym antydepresantem,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- niszczy komórki nowotworowe,
- doskonale nawilża suchą skórę jak najlepszy kosmetyk
Dlaczego „zielone oleje” tłoczone na zimno poleca się jako te najzdrowsze?
Takie produkty uzyskuje się w procesie wyciskania oleju z roślin, bez stosowania wielokrotnego filtrowania z wykorzystaniem środków i procesów chemicznych. To zdrowie w najczystszej postaci. Spożywanie olejów tłoczonych na zimno przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, chroni przed cukrzycą oraz jej powikłaniami, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego, łagodzi objawy choroby zapalenia stawów, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki zawartości kwasu DHA (zalecany w zaburzeniach pamięci oraz chorobie Alzheimera), dzięki zawartości beta-karotenu korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz układu immunologicznego, reguluje przemianę materii, poprawia kondycję skóry, bo spowalnia pojawianie się zmarszczek, redukuje plamy i znamiona oraz blizny po trądziku. Spożywanie oleju wspomaga wchłanianie i przyswajanie witamin przez organizm. To tylko kilka pozytywnych efektów spożywania zdrowych olejów. Zacznijmy żyć naprawdę zdrowo!