Artykuł sponsorowany Nietypowe piwa regionalne – na jakie warto zwrócić uwagę?

Nietypowe piwa regionalne – na jakie warto zwrócić uwagę?

Piwo to jeden z najchętniej wybieranych trunków alkoholowych. Cieszy się popularnością na całym świecie i jest obecnie produkowane w wielu zróżnicowanych stylach. Dzięki temu każdy miłośnik piwa może zasmakować rozmaitych jego smaków, a poszczególne typy wyróżniają się także barwą czy aromatem. Warto wybrać trunki pochodzące z regionalnego browaru, w którego ofercie znaleźć można kilka nietypowych propozycji.

Unikatowy smak

Miłośnicy piwa poszukują nieustannie nowych doznań smakowych, w związku z czym w ofercie dobrych browarów regionalnych znaleźć można nie tylko popularne pilsy, ale też piwa uwarzone metodą górnej fermentacji. Jednym z nich jest proponowane przez Browar Pilsweizer S.A. piwo Pszeniczne Kwaśne, które przygotowane zostało w stylu określanym jako Berliner Weisse. Charakteryzuje się ono słomkową barwą, a jego smak jest dość intensywny ze względu na zastosowanie tradycyjnej, dekokcyjnej metody zacierania słodu browarnego.

Tego typu piwo doskonale sprawdza się w połączeniu z syropem malinowym czy rabarbarowym, co pozwala uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Miłośnicy nietypowych piw regionalnych powinni zainteresować się również oferowanym przez niektóre browary porterem. To piwo o ciemnej barwie, które charakteryzuje się czekoladowo-kawowym smakiem, a dymiony aromat dodaje mu charakteru i sprawia, że jest wyjątkową propozycją dla każdego piwosza. Warto zdecydować się na portera z regionalnego browaru, w którym dojrzewa on przynajmniej cztery miesiące.

Nietuzinkowe połączenie

Jednym z chętnie wybieranych przez konsumentów wariantem jest również piwo miodowe. W dobrych browarach regionalnych znaleźć można trunki, które łączą w sobie niepowtarzalny smak i aromat polskich chmieli z miodem gryczanym. W niektórych wariantach miód łączony jest nawet z sokiem malinowym, co dodaje mu charakterystycznego, słodkiego smaku oraz zapewnia bukiet aromatów. Atutem takich piw pochodzących z regionalnego browaru jest przede wszystkim ich swobodnie dojrzewanie i brak filtracji. Pozwala to na zachowanie głębokiego, pełnego smaku, co niewątpliwie jest ogromną zaletą, którą doceni każdy miłośnik piwa.

Ciekawym połączeniem jest też powiązanie soku z aloesu z curacao, które w przypadku piwa tworzą kolejny już, niepowtarzalny jego rodzaj. Orzeźwiający smak doskonale sprawdzi się z dodatkiem limetki i będzie idealną propozycją na ciepły, letni dzień. Sporym zainteresowaniem konsumentów cieszy się również piwo smakowe z syropem z cukru trzcinowego. Warzone w regionalnym browarze przygotowywane jest z dbałością o każdy szczegół, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką, kremową pianą i delikatnie słodkim smakiem. Warto więc zwrócić uwagę na nietypowe piwa pochodzące z regionalnych browarów – szeroki asortyment pozwoli uzupełnić domowe zapasy i cieszyć się nietuzinkowymi, pełnymi wyjątkowych smaków rodzajami tego trunku.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas