Artykuł sponsorowany Jakie rodzaje lodów możemy spotkać w popularnych lodziarniach?

Jakie rodzaje lodów możemy spotkać w popularnych lodziarniach?

Lody to pyszny mroźny deser, który nieodzownie kojarzy się z latem. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli i ciężko się temu dziwić- od wyboru smaków i rodzajów lodów może zakręcić się w głowie. Nawet najbardziej wybredna osoba z pewnością znajdzie coś dla siebie. Lody włoskie, amerykańskie, na patyku i gałkowe- a to jeszcze nie koniec. Jakie rodzaje lodów wyróżniają cukiernicy?

Krótka historia lodów

Powszechnie uważa się, że recepturę mroźnego deseru jako pierwsi opracowali Chińczycy. Niektóre źródła mówią jednak o tym, że lodami zajadali się już Persowie i inne ludy arabskie. Początkowo wyrabiano je ze śniegu lub kruszonego lodu, do którego dodawano miód, wino lub świeże owoce. Do Europy lody sprowadził Marco Polo. Deser stał się we Włoszech niezwykle popularny, stąd też Włosi doprowadzili metodę produkcji lodów do perfekcji. Z biegiem czasu, deser trafiał na stoły kolejnych Europejczyków. Co ciekawe do XIX wieku lody podawano wyłącznie zimą, dopiero po wynalezieniu chłodziarek można było delektować się nimi przez cały rok.


Rodzaje lodów

W Polsce lody uważane są za jeden z ulubionych deserów. Choć najwięcej sprzedaje się ich w okresie wiosenno-letnim, spożycie tego produktu w chłodniejszych miesiącach jest niedużo mniejsze. Jak informuje właścicielka popularnej w Kaliszu lodziarni „Fontanna Smaków” – klienci najchętniej wybierają lody gałkowe. Cechują się one dużą różnorodnością smaków, które można ze sobą zestawiać w zależności od indywidualnych preferencji. W dodatku taki przysmak nie kosztuje wiele, a potrafi skutecznie poprawić humor na resztę dnia. Mimo że na co dzień posługujemy się zwyczajowymi nazwami lodów, cukiernicy podzielili je na konkretne rodzaje:

  • lody mleczne – produkuje się je z mleka, cukru, żółtek jaj oraz dodatków takich jak orzechy, kawa, wanilia, kakao i owoce
  • lody śmietankowe – tworzone są podobnie do lodów mlecznych, z tym że zamiast mleka składnikiem bazowym jest śmietana o zawartości tłuszczu do 30%. Dzięki temu deser jest bardziej puszysty i kremowy
  • lody cassete- są raczej mało popularne. Do ich produkcji używa się lodów mlecznych i śmietankowych, które przełożone są bitą śmietaną i różnymi dodatkami, najczęściej owocowymi
  • lody owocowe- lody owocowe tworzy się na bazie wody i świeżych bądź przetworzonych owoców. Poddaje się je także procesowi napowietrzania, dzięki czemu się są tak zbite
  • sorbety – sorbety lodowe produkuje się z soku owocowego. Są bardzo słodkie, dlatego też serwuje się je w niewielkich ilościach

Lody mleczne i lody śmietankowe bardzo często możemy zakupić w postaci gałek. To samo dotyczy sorbetów. Lody owocowe zazwyczaj sprzedawane są w sklepach pod różną postacią. Powszechnie znane są jako lody wodne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas