Materiał Partnera Jakie przetwory z jabłek zrobić na jesień i zimę?

Jakie przetwory z jabłek zrobić na jesień i zimę?

Okres jesienno-zimowy nie obfituje już w tak dużą ilość świeżych owoców, dlatego warto zawczasu wykorzystać je, robiąc smaczne zapasy. Jabłka to jedne z najpopularniejszych i jednocześnie najlepszych owoców do przyrządzania przetworów w różnej postaci – od musów, poprzez kompoty, na sosach kończąc. Warto wykorzystywać plony dobrej jakości, aby przygotowane dodatki były smaczne oraz aromatyczne.

Słodkie dżemy i musy

Placuszki, naleśniki, a także szarlotka na deser czy grzanki na śniadanie – trudno wyobrazić je sobie bez pysznych owocowych dodatków. Zimą i jesienią trudno o świeże owoce, jednakże można przygotować je wcześniej w postaci dżemów oraz musów. A do tego świetnie nadają się właśnie jabłka, zwłaszcza takie odmiany jak Ligol, Gala czy Cortland. W tego rodzaju przetworach nie musimy ograniczać się wyłącznie do smaku jabłkowego, ponieważ śmiało można je łączyć z innymi owocami, a nawet warzywami. Świetną propozycją jest na przykład dżem jabłkowo-dyniowy bądź mus z dodatkiem pomarańczy lub wanilii oraz cynamonu. To przysmaki, które sprawdzą się niemal we wszystkich ciastach drożdżowych jako nadzienia. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby jabłka dodać do samodzielnie robionych powideł śliwkowych, które można później wykorzystać na przykład przy pieczeniu marcińskich rogali.



Szklanka zdrowego soku

Część dziennej porcji warzyw i owoców można zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z nich. Jabłka stanowią świetną bazę do takich napojów, ponieważ są naturalnym konserwantem. Ponadto, podobnie jak w przypadku dżemów czy musów, można i w tutaj łączyć je na przykład z marchwią, śliwką, truskawką, jak również różnymi ziołami – miętą czy pietruszką. Dzięki temu da się stworzyć oryginalne i przede wszystkim zdrowe połączenia smakowe, które po procesie pasteryzacji będą świetnym zimowym zapasem. Nie można również zapominać tradycyjnych kompotach, których ugotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Takie napoje z wysokogatunkowych jabłek, oferowanych między innymi przez gospodarstwo sadownicze Tęczowy Ogród, będą świetnym dodatkiem do każdego obiadu czy też deseru.

Jabłka w wersji wytrawnej

Jak wiadomo, te owoce idealnie sprawdzają się w połączeniu z daniami mięsnymi. Można tutaj przytoczyć, chociażby popularną potrawę z wątróbki drobiowej i kawałkami jabłek otoczonych w majeranku. Niemniej jednak te nadadzą się także do przyrządzenia sosu chutney, który swoje korzenie ma w kuchni indyjskiej, który oryginalnie jest dość ostry. Można go jednak przygotować w wersji łagodnej – wystarczy w przepisie pominąć papryczki chill. W takim sosie jabłka łączy się z cebulą, imbirem, rodzynkami, octem jabłkowym, cukrem trzcinowym, przyprawą do potraw chińskich, a także solą i pieprzem. Całość podkreśli nie tylko smak mięs, ale również serów lub słonych przekąsek.

Opracowanie:

Podziel się