Artykuł sponsorowany Jakie cenne składniki odżywcze możemy znaleźć w truskawkach?

Jakie cenne składniki odżywcze możemy znaleźć w truskawkach?

Truskawki to owoce, które w okresie letnim są chętnie kupowane przez niemal wszystkich Polaków. Już na przełomie kwietnia i maja, sklepy są nimi przepełnione. Kuszą specyficznym, słodkim aromatem i soczyście czerwonym kolorem. Ich spożywanie jest zalecane przed dietetyków na całym świecie. Czy oprócz niesamowitego smaku mogą poszczycić się wybitnymi właściwościami?

Co znajdziemy w truskawkach?

Truskawki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C, większość odmian ma jej zdecydowanie więcej niż cytrusy! Owoce te zawierają również witaminę B2, B3, A, E, a także liczne składniki mineralne:

  • fosfor i krzem – wzmacniają kości oraz mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci;
  • magnez – odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • mangan – zapobiega uczuciu zmęczenia, poprawia pamięć i koncentrację;
  • a także: potas, wapń, żelazo i cynk.

Żeby truskawki zawierały dużą ilość witamin i innych cennych składników, konieczna jest odpowiednia uprawa. Hurtownia Owoców i Warzyw znajdująca się w Przemyślu oferuje wysokiej jakości truskawki, pochodzące wyłącznie od zaufanych producentów. Zamawiając owoce w rzetelnym źródle, masz pewność, że nie będą przesycone zbędną chemią.

Lecznicze właściwości truskawek!

Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, truskawki są nie tylko zdrowym dodatkiem do deserów. Regularnie spożywane w znacznej ilości mają właściwości lecznicze, których mogą im pozazdrościć inne popularne owoce.

Truskawki pomagają w leczeniu:

  • Zakwaszenia organizmu – są one pokarmem silnie alkalizującym, powinny spożywać je zwłaszcza osoby, które na co dzień jedzą duże ilości słodyczy i piją mocną kawę.
  • Chorób sercowo-naczyniowych – mają zdolność obniżania zawartości złego cholesterolu, przez co skutecznie zapobiegają zawałom serca i zatorom żył. Są one polecane szczególnie w diecie osób otyłych.
  • Cukrzycy – mimo słodkiego smaku pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi.
  • Nowotworów – owoce te są pełne przeciwutleniaczy oraz zawierają kwas elagowy, który wzmacnia układ immunologiczny i hamuje powstawanie mutacji komórkowych.

Jedynym minusem truskawek jest zdolność do kumulowania pestycydów i herbicydów, dlatego wybierając hurtownię owoców w celu zaopatrzenia swojego sklepu, warto zawsze sprawdzić źródło, z którego pochodzą dane gatunki. Niewielka ilość substancji chemicznych stosowana podczas uprawy im nie zaszkodzi, jednak zwłaszcza rynek azjatycki (m.in. Chiny) słynie ze stosowania niebezpiecznych stężeń środków owadobójczych i chwastobójczych.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas