Artykuł sponsorowany Jak wybrać profesjonalny ekspres do firmy?

Jak wybrać profesjonalny ekspres do firmy?

Przeważająca część społeczeństwa każdego dnia wypija przynajmniej jedną filiżankę kawy. Dlatego kawiarnie już od dawna stanowią jeden z najpopularniejszych biznesów, a ekspres do kawy jest podstawowym wyposażeniem w niemal wszystkich firmach. Ale szeroka oferta dostępnych produktów sprawia, że zakup profesjonalnego ekspresu dopasowanego do potrzeb, stanowi prawdziwe wyzwanie. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Jakie funkcje ma pełnić ekspres?

Jeszcze przed zrealizowaniem zakupu profesjonalnego ekspresu, musisz dobrze przemyśleć kilka kluczowych kwestii, które wpłyną na wybór jego rodzaju. Najważniejsze są oczekiwania wobec ekspresu, a więc to jakie dokładnie ma on pełnić funkcje. To z kolei bezpośrednio uzależnione jest od rodzaju firmy, do jakiej szukasz urządzenia. Warto więc zwrócić uwagę na:

  1. Typ przedsiębiorstwa i to jaką rolę ma w nim odgrywać kawa – czy chodzi o kawiarnie, gdzie z oczywistych względów kawa jest najważniejsza? Czy będzie ona tylko na drugim planie np. w restauracjach, pubach i ośrodkach wypoczynkowych? A może będzie stanowić jedynie mniej znaczący dodatek w pomieszczeniach socjalnych firm czy poczekalniach gabinetów lub innych instytucji?
  2. Użytkowników ekspresu –  pospolitym kawoszom, a więc na przykład pracownikom z pewnością nie będzie potrzebny nowoczesny ekspres kolbowy, ale raczej szybki w obsłudze ekspres automatyczny. Jeśli jednak szukasz sprzętu do profesjonalnej kawiarni, musisz postawić na ten z najwyższej półki – znawcy kawy od razu wyczują zarówno sprzęt, jak i ziarna słabej jakości.
  3. Stopień eksploatacji sprzętu – w niewielkiej firmie czy barze liczba kaw przygotowanych w ciągu dnia będzie o wiele mniejsza niż w przypadku kawiarni lub restauracji. Musisz mieć to na uwadze, wybierając ile stanowisk do robienia kawy, będzie posiadał ekspres.
  4. Budżet – to jedna z kwestii, która w największym stopniu wpływa na zakup ekspresu, otóż to ile pieniędzy możesz przeznaczyć na ekspres, znacząco zawęzi zakres rozważanych produktów.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres?

Wybierając profesjonalny ekspres do firmy, nie możesz też zapomnieć o parametrach technicznych. Większy bojler to bardziej wydajna praca, mocniejsza grzałka szybciej podgrzeje wodę, wielkość i waga wpływają na stabilność i poręczność urządzenia, natomiast liczba stanowisk przekłada się na szybkość robienia kaw. Nie bez znaczenia jest również: zakres dostępnych opcji i rodzajów kaw, możliwość modyfikowania napojów oraz dostępność dysz do spieniania mleka.

Musisz jednak pamiętać, że chociaż wybór odpowiedniego sprzętu jest niezwykle ważny dla przygotowania idealnego napoju, nawet najlepszy ekspres nie zmieni smaku taniej i słabej jakości kawy. Dlatego kompletując zaopatrzenie dla firmy, najlepiej skorzystaj z usług przedsiębiorstw, takich jak Julius Meinl Polska, które oferują doskonałe kawy oraz nowoczesne i solidne ekspresy. W ten sposób możesz w jednym miejscu wyposażyć swoją firmę we wszystkie elementy niezbędne do parzenia doskonałej kawy.

Rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy

Skoro już wiesz, na co zwracać szczególną uwagę wybierając ekspres, pora zapoznać się z profesjonalnymi sprzętami, które dostępne są na rynku. Różnią się one od siebie zarówno sposobem parzenia kawy, jak i zakresem umiejętności, jakie musisz posiadać, aby odpowiednio przygotować napój.

Ekspres automatyczny ciśnieniowy to urządzenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w warunkach domowych, ale dobrze sprawdzi się również w tych lokalach, gdzie kawa przygotowywana jest w mniejszych ilościach. Tego typu ekspresy spotkać można w barach, biurach czy hotelach. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ posiada wbudowany młynek oraz zbiornik na wodę i fusy. Podstawowe modele służą głównie do przygotowywania espresso, ale dostępne są też modele z automatycznym systemem spieniającym mleko i umożliwiające przygotowanie innych rodzajów kaw.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy jest sprzętem dla osób dobrze znających się na kawie oraz sztuce jej parzenia. To właśnie te ekspresy znajdują się w kawiarniach oraz restauracjach, a ich obsługą zajmują się wykwalifikowani bariści. Nie są to urządzenia w pełni zautomatyzowane. Musisz samodzielnie wypełnić zmieloną kawą specjalny pojemnik z uchwytem nazywany kolbą. Po zamocowaniu jej w ekspresie rozpoczyna się parzenie kawy. Do Twoich zadań należy także spienianie mleka za pomocą dyszy i następnie łączenie go z kawą.

Chociaż ekspres kapsułkowy to urządzenie, jakiego z pewnością nie zobaczymy w żadnym lokalu gastronomicznym, stanowi wygodne rozwiązanie dla małych firm. Dzięki niewielkim rozmiarom jest kompaktowy, natomiast samo przygotowywanie kawy trwa bardzo krótko. Ponadto kapsułki dostępne są w wielu różnych smakach i rodzajach.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas