Jak kupić mięso dobrej jakości?
Artykuły spożywcze i trafikaOd jakości mięsa zależy smak potraw. Nie każdy wie czego oczekiwać po dobrym steku, cielęcinie, wieprzowinie, a nawet mięsie z kurczaka. Na jakie ich cechy zwrócić uwagę? Czy wystarczy spojrzeć na mięso, by można je było odpowiednio ocenić? Czy sam wygląd świadczy o jego jakości? Tu znajdziesz najważniejsze porady, by nie dać się oszukać w sklepie spożywczym lub mięsnym.
Gdzie kupować?
Miejsce zakupu mięsa, zarówno surowego jak i przetworzonego, ma wielkie znaczenie. Wybierając się po zakup kiełbasy czy wyrobów, warto znaleźć dla siebie jeden bądź ewentualnie dwa sklepy, których jesteśmy pewni. Takich, gdzie ekspedientka poinformuje nas o sposobie przewożenia mięsa, jego składzie i miejscu pochodzenia. W ten sposób zdobędziemy najważniejsze informacje, które musimy znać przed zakupem.
Warto pamiętać, że tylko dostawy z pewnego źródła gwarantują wcześniejsze badanie mięsa. Lepiej wystrzegać się sklepów, o których nic nie wiemy lub nikt nas nie chce poinformować o miejscu pochodzenia żywności.
Zawsze można podpytać także o certyfikaty żywności, takie jak QAFP - certyfikat, który gwarantuje, że mięso zostało przebadane na każdym etapie produkcji.
Wygląd
Ostateczna ocena powinna opierać się nie tylko na wyglądzie. Warto spojrzeć czy mięso jest elastyczne, sprawdzić wielkość oraz zapach. Nie daj się oszukać pięknym wyglądem wędlin, o których wiesz, że zostały przywiezione ostatnią dostawą kilka dni wcześniej. Ich ładny różowy kolor to tylko wynik dodatku azotanu sodu, który sprawia, że wędliny dłużej wyglądają świeżo - przypominają o tym specjaliści z Andrób Roman Olszewski.
Jeżeli nie jesteś pewien zaproponowanego Ci surowego mięsa, to nie decyduj się na jego kupno. Lepiej przejść kawałek dalej i mieć tę pewność lub zmienić plany obiadowe i zdecydować się na inne dania tego dnia. Co najważniejsze, nigdy nie kupuj mięsa w pośpiechu, bo zawsze możesz na tym źle wyjść.