Artykuł sponsorowany Gaida-ceniony producent pieczarek

Gaida-ceniony producent pieczarek

Gaida to warszawska hurtownia warzyw i owoców, której właścicielką jest pani Gabriela Mroczek. Wszystkie produkty, które znajdują się w ofercie firmy charakteryzują się świeżością i świetną jakością. Dzięki temu chętnie zaopatrują się w nie najlepsze restauracje, hotele czy żłobki. Prawdziwą dumą firmy są pieczarki, które na tle innych, wyróżniają się znakomitymi walorami smakowymi. Jak wygląda ich uprawa?

Trochę faktów

Uprawa pieczarek w Polsce rozpoczęła się w XIX w, ale jej szybki rozwój nastąpił dopiero po 1992 roku. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek na całym świecie. Liderem są Stany Zjednoczone, mimo to nasz kraj zajmuje chlubne 5 miejsce w tym rankingu. Uprawa tych grzybów nie jest łatwa. Należy zapewnić im odpowiednie podłoże, temperaturę, wilgotność  oraz właściwe stężenie dwutlenku węgla w powietrzu. Pieczarki są powszechnie stosowane w polskiej kuchni. Są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają w sobie białko, potas, żelazo, selen oraz witaminy takie jak C, D, E oraz witaminy z grupy B.

Właściwe podłoże jest kluczowe

Pieczarki należą do grupy organizmów niezwierzęcych nazywanej saprofitami. Odżywiają się one martwą materią organiczną, rozkładając  szczątki roślinne i zwierzęce na proste substancje mineralne. Kluczowe dla ich optymalnego wzrostu jest odpowiednie podłoże.  Zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu słomiasty koński obornik, który dodatkowo poddaje się procesowi fermentacji. Niektóre firmy decydują się na użycie obornika kurzego, świńskiego lub króliczego. Wymaga to wtedy podjęcia działań, mających na celu dostosowanie podłoża do potrzeb pieczarek. Istnieje też możliwość zakupu gotowego podłoża, jednak nie jest to często stosowana opcja. Samodzielne przygotowanie ściółki pod uprawę tych grzybów nie jest proste. Kiedy jednak odpowiednio o to zadbamy, pieczarki odwdzięczą się atrakcyjnym wyglądem oraz wyjątkowym smakiem.  Grzyby te we właściwych warunkach rosną bardzo szybko. W zasadzie już po tygodniu są gotowe do zbioru. Zbioru dokonywać można parokrotnie, natomiast ten pierwszy jest zdecydowanie największy. Żeby nie uszkodzić delikatnej struktury pieczarek, zbiera się je ręcznie. Firma Gaida bardzo dużą uwagę przykłada do kontroli warunków uprawy na każdym jej etapie. Dzięki temu oferowane przez nią pieczarki, cieszą się tak dużym uznaniem.

Przechowywanie i sprzedaż

Świeżo zebrane pieczarki przechodzą selekcję. Należy odrzucić te, które są nadpleśniałe lub uszkodzone. Następnie pieczarki trzeba oczyścić z zabrudzeń za pomocą delikatnej szczoteczki. Wszystkie grzyby, które spełniają warunki jakościowe pakowane są do pudełek i umieszczane w chłodni, gdzie oczekują na sprzedaż.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas