Artykuł sponsorowany Dodatki spożywcze – niezbędny składnik słodyczy i deserów

Dodatki spożywcze – niezbędny składnik słodyczy i deserów

Jedzenie to czynność, z której każdy czerpie ogromną przyjemność. A cóż może dawać więcej radości niż słodycze. Te występują w rozmaitych formach, a każda kultura ma swoje tradycyjne przysmaki, które często stają się atrakcją turystyczną, jak na przykład japońskie dango czy mochi. Dostępne na rynku ciasta, desery i inne słodkie wyroby to prawdziwa uczta dla zmysłów – co za tym stoi?

Wyroby piekarnicze, cukiernicze i mleczne

Potocznie słodyczami nazywamy wszystkie wyroby oparte na wodzie, cukrze, mleku, kakao oraz innych składnikach, w tym aromatach i barwnikach spożywczych. W rzeczywistości słodyczami są trwałe wyroby cukiernicze o słodkim smaku i wysokiej zawartości cukrów. Do tej grupy produktów zaliczamy:

  • cukierki,
  • czekoladę,
  • ciastka,
  • wafelki,
  • batony,
  • żelki i pakowane galaretki.

Ciasta, lody oraz podobne mleczne wyroby określane są mianem deserów. Wszystkie te produkty łączy jednak kilka cech wspólnych. Pierwsza to składniki, czyli wspomniane już cukier, woda, mleko, kakao i inne pozwalające uzyskać odpowiednią formę i konsystencję. Kolejna to nietypowe kolory – oferty cukierni, kawiarni to często powódź żywych barw w odcieniach tęczy i znacznie więcej. To barwniki spożywcze powodują, że wyroby piekarnicze, cukiernicze i mleczne przyciągają nasz wzrok i zachęcają do zakupu. Aromaty spożywcze sprawiają, że słodkości nie tylko wydają się nam apetyczne ze względu na miły zapach, ale też lepiej smakują.

Dlaczego stosujemy dodatki spożywcze?

Jak już wspomnieliśmy wyżej, dodatki spożywcze są niezbędnym składnikiem wszelkich słodyczy i deserów. Barwniki wykorzystywane są do wyrobu masy cukrowej, inaczej lukru plastycznego. Ten natomiast stanowi podstawę modnych obecnie babeczek w stylu cupcake. Pozwalają ponadto dowolnie barwić ciasto, czego najlepszym dowodem jest popularne ciasto Red Velvet. Jednym słowem, barwniki oferowane między innymi przez producenta dodatków spożywczych, firmę JAR Aromaty, pozwalają uatrakcyjnić produkty spożywcze – podnieść ich walory estetyczne i nadać prawdziwie bajkowy wygląd, który podoba się nie tylko uwielbiającym słodkości dzieciom, ale też dorosłym.

Bez aromatów i barwników spożywczych nie mogłyby istnieć lody. To właśnie substancje aromatyzujące zapewniają mrożonym deserom smak i zapach rozmaitych owoców. Do tego celu w przemyśle spożywczym wykorzystuje się nie tylko tradycyjny aromat waniliowy, ale też między innymi:

  • ananasowy,
  • karmelowy,
  • cappuccino,
  • cytrynowy,
  • czekoladowy,
  • owoców leśnych,
  • orzecha laskowego,
  • pistacjowy,
  • toffi,
  • brzoskwiniowy,
  • truskawkowy.

Aromat winogron jest jedynym sposobem na uzyskanie kremowych, mlecznych lodów o tym smaku. Owoce te bowiem mają zbyt dużą zawartość wody, która znacząco utrudnia zamrażanie i wyrób lodów. Charakterystyczny smak kryje się natomiast w skórce, która w procesie obróbki jest wyrzucana. To czyni produkcję mało opłacalną, jednak dzięki aromatom winogronowym i odpowiednim barwnikom możemy cieszyć się tym smakiem w lodowych deserach.

Opracowanie:

JAR Aromaty Sp. z o. o. Sp. k.

Warszawa , Wólczyńska 238

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas