Dlaczego warto spożywać suszoną żurawinę?
Artykuły spożywcze i trafikaUznawana za mniej znaną kuzynkę rodzynek, suszona żurawina smakuje zupełnie inaczej, przez co trudno porównywać ze sobą te bakalie. Warto jednak dać jej szansę i przekonać się, jakie korzyści niesie dodawanie jej do potraw.
Dawniej uznawana za roślinę wrzosowatą, dziś przez naukowców umiejscawiana w otoczeniu borówki, żurawina jest krzewinką, która rośnie z reguły na terenach podmokłych lub bagiennych. W Polsce naturalnie rosnącą odmianą jest żurawina błotna, choć w celach uprawnych sadzona jest przede wszystkim żurawina wielkoowocowa, która swoje korzenie ma w Ameryce Północnej. Mimo cierpko-słodkiego, odróżniającego żurawinę od rodzynek charakterystycznego smaku – a może właśnie dzięki niemu – bakalie te komponują się z wieloma potrawami i napojami.
Suszona żurawina – właściwości lecznicze
Wśród najbardziej znanych właściwości żurawiny wymienia się obniżanie pH moczu, dlatego tak często stosowana jest w infekcjach dróg moczowych. Przyczynia się do zmniejszania ilości bakterii w moczu, chroni także organizm przed nawrotem zapalenia pęcherza moczowego. Żurawina ponadto zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej, stosuje się ją też w przypadku profilaktyki próchnicy lub chcąc wywołać obniżenie cholesterolu. Spożywanie jej pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zawałów serca. Jest także nieodzowną pomocą dla kobiet, przynosząc im ulgę w okresie menopauzy.
Suszona żurawina – zastosowanie kulinarne
Poza licznymi właściwościami leczniczymi, żurawina – suszona, ale i świeża – ma też wiele walorów smakowych. Oprócz znanej i lubianej herbatki z żurawiną można z jej pomocą stworzyć wiele fascynujących w smaku potraw. Idealnie nadaje się do ciast, sałatek owocowych, musli, owsianek i galaretek, a równocześnie... stanowi świetne przełamanie warzywnych surówek. Jej smak w oryginalny sposób pasuje także do pieczeni mięsnych, podobnie jak dodawana do mięs konfitura żurawinowa wydobędzie z nich zupełnie nowe, nieznane dotąd oblicza.
Gdzie kupić suszoną żurawinę?
Suszoną żurawinę powinien mieć w ofercie niemal każdy sklep, sprzedający bakalie – jak sklep firmy Nowpol. W niektórych miejscach można kupić ją na wagę, w innych będzie już zapakowana w stugramowe lub kilogramowe opakowania. Warto zdecydować się od razu na większą porcję – dodawanie żurawiny do kolejnych potraw i nieustanne eksperymentowanie z kolejnymi kompozycjami smakowymi na pewno przyniesie mnóstwo frajdy!