Artykuł sponsorowany Dlaczego warto spożywać suszoną żurawinę?

Dlaczego warto spożywać suszoną żurawinę?

Uznawana za mniej znaną kuzynkę rodzynek, suszona żurawina smakuje zupełnie inaczej, przez co trudno porównywać ze sobą te bakalie. Warto jednak dać jej szansę i przekonać się, jakie korzyści niesie dodawanie jej do potraw.

Dawniej uznawana za roślinę wrzosowatą, dziś przez naukowców umiejscawiana w otoczeniu borówki, żurawina jest krzewinką, która rośnie z reguły na terenach podmokłych lub bagiennych. W Polsce naturalnie rosnącą odmianą jest żurawina błotna, choć w celach uprawnych sadzona jest przede wszystkim żurawina wielkoowocowa, która swoje korzenie ma w Ameryce Północnej. Mimo cierpko-słodkiego, odróżniającego żurawinę od rodzynek charakterystycznego smaku – a może właśnie dzięki niemu – bakalie te komponują się z wieloma potrawami i napojami.

Suszona żurawina – właściwości lecznicze

Wśród najbardziej znanych właściwości żurawiny wymienia się obniżanie pH moczu, dlatego tak często stosowana jest w infekcjach dróg moczowych. Przyczynia się do zmniejszania ilości bakterii w moczu, chroni także organizm przed nawrotem zapalenia pęcherza moczowego. Żurawina ponadto zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej, stosuje się ją też w przypadku profilaktyki próchnicy lub chcąc wywołać obniżenie cholesterolu. Spożywanie jej pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zawałów serca. Jest także nieodzowną pomocą dla kobiet, przynosząc im ulgę w okresie menopauzy.

Suszona żurawina – zastosowanie kulinarne

Poza licznymi właściwościami leczniczymi, żurawina – suszona, ale i świeża – ma też wiele walorów smakowych. Oprócz znanej i lubianej herbatki z żurawiną można z jej pomocą stworzyć wiele fascynujących w smaku potraw. Idealnie nadaje się do ciast, sałatek owocowych, musli, owsianek i galaretek, a równocześnie... stanowi świetne przełamanie warzywnych surówek. Jej smak w oryginalny sposób pasuje także do pieczeni mięsnych, podobnie jak dodawana do mięs konfitura żurawinowa wydobędzie z nich zupełnie nowe, nieznane dotąd oblicza.

Gdzie kupić suszoną żurawinę?

Suszoną żurawinę powinien mieć w ofercie niemal każdy sklep, sprzedający bakalie – jak sklep firmy Nowpol. W niektórych miejscach można kupić ją na wagę, w innych będzie już zapakowana w stugramowe lub kilogramowe opakowania. Warto zdecydować się od razu na większą porcję – dodawanie żurawiny do kolejnych potraw i nieustanne eksperymentowanie z kolejnymi kompozycjami smakowymi na pewno przyniesie mnóstwo frajdy!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas