Artykuł sponsorowany Dlaczego warto regularnie jeść owoce i warzywa?

Dlaczego warto regularnie jeść owoce i warzywa?

Dietetycy i Światowa Organizacja Zdrowia są zgodni - warzywa i owoce są kluczowym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. To dzięki nim dostarczamy organizmowi niezbędne ilości witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świeże warzywa i owoce goszczą w diecie wielu Polaków, jednak zwykle w niewystarczającej ilości. Dlatego dziś chętnie opowiemy dlaczego warto jeść systematycznie owoce i warzywa.

Naturalne źródło witamin i minerałów

Świeże warzywa i świeże owoce to przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów - składników odżywczych niezbędnych do wielu różnych procesów w organizmie. Bez nich po prostu trudno być zdrowym.

Witamina A, C, E, a także witaminy z grupy B to niezbędne składniki w każdej grupie wiekowej. Witamina C jest najbardziej znana ze zwiększania odporności, choć jej rola jest znacznie szersza - o jej działaniu można wręcz napisać książkę. Witaminy A i E dbają o dobry wzrok, a także dobry stan włosów, skóry i paznokci. Witamiy z grupy B są niezbędne głównie dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Ich niedobór może pogorszyć pamięć, koncentrację, może spowodować bezsenność, rozdrażnienie i zmęczenie. 

Ważnych witamin i minerałów jest znacznie więcej, lecz nie sposób ich tutaj wszystkich wymienić. Warto jednak powtórzyć, że warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin, minerałów i innych składników niezbędnych dla zdrowia.

Brygada antynowotworowa

Wśród warzyw i owoców są takie, które chronią nas przed wieloma rodzajami nowotworów. Do takiej brygady antynowotworowej należą między innymi: czosnek, cebula, warzywa liściaste (sałata, endywia, cykoria, szczaw, roszponka, radicchio), warzywa kapustne i korzeniowe (marchew, seler, brukiew, pasternak, burak, batat, rzodkiewka). Swoimi cennymi właściwościami zaskakuje również niepozorny pomidor. Jest on bogatym źródłem likopenu - substancji, która neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza zachorowanie na raka prostaty nawet o 30%.

Dobra jakość jest kluczowa

Kupując warzywa i owoce, należy zwrócić uwagę na ich jakość. Nie mogą być one suche, podpsute lub noszące śladów rozwoju pleśni. Nie bez znaczenia jest również “chemia” dodawana do żywności. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj rośliny ekologiczne lub pochodzące z upraw lokalnych producentów.

Polski producent warzyw i owoców

Mówiąc o jakości warzyw i owoców, warto podkreślić, że są w Polsce producenci i dystrybutorzy dbający o najwyższą jakość żywności. Takim przykładem jest dystrybutor warzyw i owoców FHU "Vegetal" Joanna Sekuła. W zakresie swojej działalności firma prowadzi hurt warzyw i hurto owoców. Dużo doświadczenie na rynku pozwoliło wyselekcjonować najlepszych dostawców. Dzięki temu w ofercie Vegetal znajdziemy wyłącznie warzywa i owoce “bez chemii”.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas