Dlaczego warto pić soki owocowo-warzywne?
Artykuły spożywcze i trafikaSoki owocowo-warzywne smakują zdecydowanie lepiej od wody. Wbrew pozorom znajdziemy w nich mnóstwo cennych witamin, które poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego. Wystarczy wybierać te sprawdzone, pochodzące od renomowanych, lokalnych producentów. Z tego artykułu dowiesz się, jakie korzyści przyniesie picie wysokiej jakości soków 100% i które rodzaje są najbardziej wartościowe!
Soki tłoczone owocowe i owocowo-warzywne
Jeżeli do tej pory myślałeś, że soki są niezdrowe i zawierają spore ilości cukru, jesteś w błędzie! Wysokiej jakości, świeżo tłoczone soki są skarbnicą cennych witamin, a także przepełnione są aromatem i wyrazistym smakiem. Tłoczenie pozwala na wyciśnięcie soku z różnych owoców, w tym:
- gruszek,
- jabłek,
- malin,
- porzeczek,
- buraków,
- marchwi,
- selera.
Najlepszą metodą tłoczenia jest zastosowanie toczni z przekładkami drewna akacjowego, a następnie ich pasteryzowanie. Pasteryzacja w bardzo wysokiej temperaturze powoduje utratę wielu cennych składników, dlatego też zalecana temperatura tego procesu to maksymalnie 100 stopni. Tłocznia u Mazurkiewiczów Janusz Mazurkiewicz oferuje świeżo tłoczone soki, które poddawane są pasteryzacji w temperaturze 78 stopni!
Dlaczego warto uwzględniać soki w swojej diecie?
Podstawą zdrowej i zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedną z nich może zastąpić szklanka świeżo tłoczonego soku! Co więcej, sok jabłkowy jest pomocny w walce z zaparciami, ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i witamin C, A oraz E.
Sok z marchwi zawiera beta-karoten, który przyczynia się do nadania skórze ładnego, pomarańczowego odcienia, a tym samym przyśpiesza i utrwala opaleniznę! Zaleca się go również osobom mającym problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego i ostrością wzroku.
Od dłuższego czasu towarzyszy Ci lekka anemia? A może cierpisz na niedokrwistość utajoną? W jednej i drugiej sytuacji skorzystaj z dobrodziejstw soku z buraka. To tam znajdziesz wysoką zawartość składników mineralnych, pomagających w walce z tym schorzeniem.
Oczywiście soki tłoczone z innych owoców i warzyw również są zdrowe. Najlepszym rozwiązaniem będzie ich naprzemienne spożywanie, co urozmaici Twoją dietę! Pamiętaj również, że są one najlepszą propozycją podania, gdyż przykładowo szklanka soku z marchwi to około 4-5 sztuk marchewek! Nie byłbyś w stanie tyle zjeść na raz, a wypicie szklanki soku nie powinno sprawiać kłopotu! Co więcej, soki, które zostały przygotowane z certyfikowanych warzyw i owoców, można podawać nawet małym dzieciom, po ukończeniu 6 miesiąca życia (jabłkowe i gruszkowe).