Czym są produkty ekologiczne?
Artykuły spożywcze i trafikaW ostatnim dziesięcioleciu zauważalny jest wzrost świadomości konsumentów, którzy poszukują produktów zdrowych, niekonserwowanych i smacznych. Polacy chętnie sięgają po ekologiczne warzywa, owoce, jaja i nabiał stanowiących podstawę wszystkich posiłków. Dostarczają one niezbędnych składników wspierających prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.
Jak rozpoznać ekologiczny produkt w sklepie?
Zdążyliśmy się już przyzwyczaić do sklepów, które w swojej nazwie mają słowa: bio i eko. Miejsca te stały się szczególnie ważne dla osób zwracających uwagę na jakość spożywanego jedzenia. Po fali produktów niskiej jakości w kolorowych opakowaniach przyszła pora na powrót do natury. Ten pozytywny trend zwiększył zapotrzebowanie na zdrową żywność. W naszej hurtowni sprzedajemy wysokiej jakości naturalne artykuły spożywcze pochodzące od certyfikowanych producentów. Są to oleje ekologiczne, surówki ekologiczne i sery. Informuje firma "ZJAMEX".Etykieta produktu eko powinna zawierać niezbędne informacje, dzięki którym można zweryfikować jego prawdziwość. Na co należy zwrócić uwagę?- logo kłosa na zielonym tle (oznaczenie unijne),- nazwę i numer jednostki certyfikującej,- nazwę producenta i jego adres,- napis „rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.
Różnice między żywnością ekologiczną a produkowaną seryjnie.
Warzywa, owoce, mleka i sery powinny być produkowane w sposób najbardziej zbliżony do warunków naturalnych. Ważna jest równowaga pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym. Uprawy i hodowle nie mogą obciążać środowiska przyrodniczego zbyt dużą ilością odpadów i dbać o recykling używanych materiałów. Pasze, którymi karmione są krowy, trzoda czy drób powinny pochodzić z tego samego gospodarstwa co zwierzęta. Nie są dopuszczalne opryski roślin pestycydami.
Ważne jest zachowanie równowagi w glebie, stąd rolnicy muszą zwracać uwagę na zawartość azotu.Z takich składników przygotowywane są ekologiczne surówki, nabiał itp. W procesie produkcyjnym dopuszczalne są niektóre substancje pomocnicze w postaci barwników i konserwantów. Ich ilość w zdrowej żywności jest kontrolowana i zdecydowanie mniejsza niż w przypadku zwykłych artykułów spożywczych. Produkty oznaczone jako eko mają wyższą cenę, ale też lepszą jakość. Spożywanie takich jogurtów, masła czy mleka zapewnia organizmowi człowieka, zwłaszcza dzieciom i kobietom w ciąży bogate źródło wapnia odpowiedzialnego za zdrowe kości i zęby, oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei oleje bio pomogą w lepszym przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.