Artykuł sponsorowany Czym są produkty ekologiczne?

Czym są produkty ekologiczne?

W ostatnim dziesięcioleciu zauważalny jest wzrost świadomości konsumentów, którzy poszukują produktów zdrowych, niekonserwowanych i smacznych. Polacy chętnie sięgają po ekologiczne warzywa, owoce, jaja i nabiał stanowiących podstawę wszystkich posiłków. Dostarczają one niezbędnych składników wspierających prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.

Jak rozpoznać ekologiczny produkt w sklepie?

Zdążyliśmy się już przyzwyczaić do sklepów, które w swojej nazwie mają słowa: bio i eko. Miejsca te stały się szczególnie ważne dla osób zwracających uwagę na jakość spożywanego jedzenia. Po fali produktów niskiej jakości w kolorowych opakowaniach przyszła pora na powrót do natury. Ten pozytywny trend zwiększył zapotrzebowanie na zdrową żywnośćW naszej hurtowni sprzedajemy wysokiej jakości naturalne artykuły spożywcze pochodzące od certyfikowanych producentów. Są to oleje ekologiczne, surówki ekologiczne i sery. Informuje firma "ZJAMEX".Etykieta produktu eko powinna zawierać niezbędne informacje, dzięki którym można zweryfikować jego prawdziwość. Na co należy zwrócić uwagę?- logo kłosa na zielonym tle (oznaczenie unijne),- nazwę i numer jednostki certyfikującej,- nazwę producenta i jego adres,- napis „rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Różnice między żywnością ekologiczną a produkowaną seryjnie.

Warzywa, owoce, mleka i sery powinny być produkowane w sposób najbardziej zbliżony do warunków naturalnych.  Ważna jest równowaga pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym. Uprawy i hodowle nie mogą obciążać środowiska przyrodniczego zbyt dużą ilością odpadów i dbać o recykling używanych materiałów. Pasze, którymi karmione są krowy, trzoda czy drób powinny pochodzić z tego samego gospodarstwa co zwierzęta. Nie są dopuszczalne opryski roślin pestycydami. 

Ważne jest zachowanie równowagi w glebie, stąd rolnicy muszą zwracać uwagę na zawartość azotu.Z takich składników przygotowywane są ekologiczne surówkinabiał itp. W procesie produkcyjnym dopuszczalne są niektóre substancje pomocnicze w postaci barwników i konserwantów. Ich ilość w zdrowej żywności jest kontrolowana i zdecydowanie mniejsza niż w przypadku zwykłych artykułów spożywczych. Produkty oznaczone jako eko mają wyższą cenę, ale też lepszą jakość. Spożywanie takich jogurtów, masła czy mleka zapewnia organizmowi człowieka, zwłaszcza dzieciom i kobietom w ciąży bogate źródło wapnia odpowiedzialnego za zdrowe kości i zęby, oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei oleje bio pomogą w lepszym przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas