Artykuł sponsorowany Co powinniśmy wiedzieć na temat koziego mleka?

Co powinniśmy wiedzieć na temat koziego mleka?

Kozie mleko jest czymś, co jeszcze jakiś czas temu ciężko było znaleźć na półkach sklepowych. Obecnie jednak mleko kozie oraz produkty wytwarzane przy jego pomocy są nie tylko ogólnodostępne, ale również i chętnie wybierane przez wiele osób. Jest to oczywiście związane z pewnymi ciekawymi właściwościami, jakie ono posiada w porównaniu do zwykłego mleka pochodzącego od krów. Dowiedzmy się więcej na temat koziego mleka.

Czym charakteryzuje się kozie mleko?

Charakteryzując mleko kozie, nie można przede wszystkim pominąć pewnych odniesień do mleka krowiego, z którego przecież korzystamy praktycznie codziennie. Otóż porównując te dwa rodzaje mleka, należy wspomnieć o tym, iż to pochodzące od kóz jest zdecydowanie lepiej przyswajalne oraz bardziej tłuste, jednak tłuszcz ten dużo łatwiejszy w trawieniu przez nasz organizm, co daje już pewien rodzaj przewagi mleka koziego nad krowim. Kozie mleko zawiera również bardzo wiele różnorodnych witamin takich jak chociażby niacyna, witamina A, kwas foliowy oraz witaminę B3 (PP) oraz mikroelementów, do których możemy zaliczyć przede wszystkim magnez, cynk, wapń (największa ilość wśród wszystkich rodzajów mleka) oraz fosfor.

W kontekście charakterystyki mleka koziego warto również wspomnieć o tym, iż produkt ten posiada podobną ilość laktozy do tej, którą znajdziemy w mleku od krów i w związku z tym także nie powinno być ono spożywane przez osoby mające problem z tolerancją laktozy. Nie powinno się go również podawać małym dzieciom, ponieważ przez sporą ilość składników mineralnych, które są w nim zawarte, może dojść u nich do wielu uciążliwych problemów z nerkami. Jako ciekawostkę dodajmy również, że mleko kozie nie zawiera szkodliwych białek (globulin), przez co może być ono spożywane przez osoby cierpiące na alergie. Szeroki wybór produktów wytwarzanych z mleka koziego znajdziemy w ofercie przetwórni mleka koziego Campra Campinos. Dostępne są tam między innymi sery, jogurty oraz mleko w czystej postaci.

Kozie mleko nie tylko w kuchni

Nie zapominajmy również o tym, że kozie mleko nie jest jedynie składnikiem znajdującym się w przetworach mlecznych, które znajdziemy w naszych lodówkach w postaci jogurtów czy serów. Stosuje się je również z powodzeniem w branży kosmetycznej, gdzie służy jako jeden ze składników produktów upiększających w postaci różnego rodzaju kremów do twarzy, mydeł, mleczek do ciała, maseczek przeciwzmarszczkowych czy szamponów do włosów. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w kozim mleku składniki pomagają znacząco odmłodzić naszą skórę i włosy, jak również pozbyć się bardzo uciążliwego zrogowaciałego naskórka ze względu na właściwości zmiękczające.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas